Hlavní obsah

Ogier obhájil vítězství na Portugalské rallye

Francouzský pilot Sébastien Ogier s citroënem obhájil loňské vítězství na Portugalské rallye. Bývalý juniorský šampion porazil v třetím dílu mistrovství světa v automobilových soutěžích o 31,8 sekundy svého krajana a týmového kolegu Sébastiena Loeba a dojel si pro třetí výhru v kariéře.

Foto: Alexandre Meneghini, ČTK/AP

Sébastien Ogier s navigátorem Ingrassiou během Mexické rallye.

Článek

Jezdci Citroënu těžili z technických potíží svých finských rivalů z Fordu, kteří skončili na třetím a čtvrtém místě s velkým odstupem. Třetí místo obsadil vedoucí muž po páteční první etapě Jari-Matti Latvala, jenž v sobotu zlomil poloosu a celkově na Ogiera ztratil 3:22 minuty.

Lídr šampionátu Mikko Hirvonen zlomil poloosu na své fiestě dnes a na čtvrté pozici zaostal za Ogierem o více než šest minut. Navzdory tomu si udržel vedení v šampionátu, nicméně Loeb, jenž vyhrál závěrečnou power stage, se na něj bodově dotáhl.

Český jezdec Martin Semerád na mitsubishi obsadil celkově šestnácté místo, v třídě PWCR byl třetí. O lepší výsledek ho připravily problémy s čínskými pneumatikami Dmack v první etapě. Jejich dodavatel zvolil špatnou směs a český pilot v každé erzetě výrazně ztrácel. Po pátku měl v hodnocení PWRC na nejrychlejšího Australana Paddona manko více než šest minut. Mezinárodní federace ale poté výrobci povolila dodat týmům pneumatiky s jinou smečí a Semerádův výkon se výrazně zlepšil.

Již v sobotu skončila světová premiéra pro Jana Černého, který startoval v Portugalsku v rámci takzvané WRC akademie. Dvacetiletého pilota zastavila technická porucha na osmé rychlostní zkoušce.

"Trať byla velmi rozbitá a na jedné z nerovností na naší fiestě praskla poloosa. Auto jsme doslova dovlekli až do cíle, ale závada se nedala na místě opravit a museli jsme odstoupit," uvedl Černý v tiskové zprávě.

Před odstoupením byl Černý 42. v průběžném pořadí a šestý mezi účastníky akademie. "Mrzí mě to proto, že jsme najeli jen polovinu kilometrů oproti našim kolegům z WRC akademie a kvůli tomu, že jsem se na sobotní etapu hodně těšil. S autem jsme se v pátek sžívali a já chtěl dnes zkusit přidat," dodal Černý, kterého další start v MS čeká v květnu, kdy se představí na Sardinii.

Portugalská rallye, třetí díl MS v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) 4:10:53,4, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon,/Citroën DS3) -31,8, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) -3:22,1, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -6:16,3, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Fiesta RS) -7:48,5, 6. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -10:17,4, ...16. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer) -31:52,6.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 13 závodů): 1. Hirvonen 58 b., 2. Loeb 58, 3. Latvala 48, 4. Ogier 41, 5. P. Solberg 31, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 28, ...11. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 6.
Pořadí týmů: 1. Ford Abu Dhabi 102, 2. Citroën Total 93, 3. M-Sport Stobart Ford 40.
P-WRC: 1. Semerád 40, 2. Paddon (N. Zél./Subaru Impreza WRX) 25, 3. Gorban (Ukr./Mitsubishi Lancer) 22.

Reklama

Související témata: