Hlavní obsah

Ogier vyhrál Jordánskou rallye nejtěsnějším rozdílem v historii

Francouz Sébastien Ogier s citroënem vyhrál o pouhé dvě desetiny sekundy zkrácenou Jordánskou rallye a připsal si druhé vítězství v mistrovství světa za sebou. Po čtrnácti rychlostních zkouškách porazil nejtěsnějším rozdílem v historii šampionátu finského soupeře Jariho-Mattiho Latvalu z Fordu. Třetí skončil s téměř půlminutovým odstupem Ogierův týmový kolega a krajan Sébastien Loeb.

Foto: ČTK/AP

Sébastien Ogier s navigátorem Ingrassiou ve voze Citroen C4 WRC

Článek

Sedminásobný mistr světa Loeb se po čtvrtém závodu sezony ujal vedení v šampionátu. V čele se odpoutal od Mikka Hirvonena z Finska, který s fordem skončil v Jordánsku čtvrtý. Nyní je od sebe dělí dva body, Ogier se posunul na třetí místo.

Sedmadvacetiletý Ogier měl po prvním dnu před Latvalou více než půlminutový náskok, ale dnes jako první pilot na trati soupeřům čistil cestu a jeho časová rezerva se postupně tenčila. Latvala opanoval druhou polovinu dne a po třech dílčích triumfech za sebou se před závěrečným testem dostal o půl sekundy před Ogiera.

Poslední zkouška, speciálně bodovaná power stage, se ale jela v obráceném pořadí a Ogierovi se nejrychlejším časem podařilo vrátit do čela a ještě získat tři bonusové body. Navázal tím na předchozí triumf v Portugalsku a vyhrál počtvrté v kariéře.

Dosud nejmenší rozdíl mezi prvními dvěma jezdci činil 0,3 sekundy, o něž v roce 2007 Fin Marcus Grönholm porazil na Novém Zélandu Loeba. "Neskutečné, byl to neuvěřitelný den," řekl Ogier. "Jari-Matti byl dnes strašně rychlý, musel jsem jet jako čert a jsem šťastný, jak to dopadlo."

Na Latvalu stejně jako před rokem, kdy vyhrál Loeb, zbylo druhé místo. "Jsem trochu zklamaný. jel jsem, co to šlo, ale udělal jsem dvě tři chyby," řekl jezdec, kterému mezi prsty uniklo páté vítězství v kariéře. Letos si ale připsal zatím nejlepší výsledek, všechny tři předchozí závody dokončil jako třetí.

Rallye se jela bez české účasti a byla jen dvoudenní, protože pořadatelé museli zrušit první soutěžní den kvůli problémům s dopravou techniky. Mistrovství světa bude pokračovat od 5. do 8. května Rallye Sardinie.

Jordánská rallye, čtvrtý díl MS v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) 2:48:28,2, 2. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) -0,2, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) -27,7, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -2:44,7, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Fiesta RS) -5:44,9, 6. Räikkönen, Lindström (Fin./Citroën DS3) -6:14,9, 7. Villagra, Perez-Companc (Arg./Ford Fiesta RS) -9:18,7, 8. Al Kasímí, Orr (SAE, Brit./Ford Fiesta RS) -9:43,7.
Průběžné pořadí MS (po 4 z 13 závodů): 1. Loeb 74 b., 2. Hirvonen 72, 3. Ogier 69, 4. Latvala 64, 5. P. Solberg (Nor./Citroën DS3) 31, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 28, ...11. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 6.
Pořadí týmů: 1. Citroën Total 130, 2. Ford Abu Dhabi 130, 3. M-Sport Stobart Ford 43.

Reklama

Související témata: