Hlavní obsah

Prokop musel Fionu na Sardinii dvakrát hasit

PRAHA

Překvapivým lídrem mistrovství světa v rallye třídy SWRC je po třech závodech český pilot Martin Prokop s Fordem Fiesta S2000. Při třetím pokračování druhé nejprestižnější kategorie šampionátu přitom musel rodák z Jihlavy na Sardinii projevit kromě řidičského umění značnou dávku odvahy při hasičských manévrech. Jeho vůz totiž při soutěži dvakrát vzplál.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop je překvapivým lídrem MS

Článek

Nejprve se v průběhu druhé etapy Prokopova „Fiona“, jak vozu pilot i mechanici důvěrně říkají, vznítila od oleje vytékajícího z poškozeného posilovače řízení. Při třetím dnu bitev začal pro změnu hořet poničený výfukový systém rozpálený do extrémních teplot.

„Pár set metrů před cílem jedné z erzet se do vozu začal valit kouř a najednou pod Martinovýma nohama vyšlehly plameny. Proletěli jsme cílem a začali hasit,“ líčil dramatické okamžiky prvního požáru navigátor Jan Tománek. „Když jsem pak viděl v průběhu posledního dne soutěže, jak se na měřeném úseku daleko od cíle valí do auta kouř, nevěřil jsem vlastním očím. Ještě mě pálily z hašení předchozího požáru,“ líčil Tománek.

Závod kombinovali s požárním sportem

Posádku dělilo od konce zkoušky mnoho kilometrů, a tak na rozdíl od prvního ohně musela zastavit v průběhu erzety. „Ještě pár závodů jako Sardinie a budeme schopní hasit sami sebe za jízdy,“ culil se s odstupem hodin Tománek.

„Alespoň lidé viděli, jak je rallye všestrannou disciplínou. Pro tentokrát jsme závody kombinovali s požárním sportem. Po posledním víkendu bychom s Honzou Tománkem byli posilami každého družstva dobrovolných hasičů,“ smál se Prokop.

Příděl patnácti bodů mu v součtu s pětadvaceti za vítězství v Mexiku garantuje průběžné vedení v šampionátu, do jehož konce zbývá ještě pět závodů. „S Tanakem získala naše kategorie ještě víc náboje. Závody budou dramatičtější,“ připouští bývalý juniorský mistr světa, že porážet Estonce v továrním voze Ford představuje mimořádnou výzvu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články