Hlavní obsah

Mechanik českého rallye týmu byl zadržen na hranicích Chorvatska

ZLÍN

Mechanik českého rallyeového týmu A.T.Motosport jezdce Antonína Tlusťáka byl zadržen v noci z neděle 15. na pondělí 16. května na chorvatských hranicích na přechodu Rupa. Celníci a pohraniční policisté sedmadvacetiletého Jana Tydlačku, který vezl tréninkový vůz týmu na závod mistrovství Evropy v Rijece, viní z pokusu o uplácení. "Již týden je ve vazbě, zakázali nám jakýkoliv kontakt," řekl dnes novinářům Tlusťák.

Článek

Podle něj mechanik neudělal nic špatného. Celníci údajně vyžadovali peníze nebo drobné pozornosti v podobě triček či piva při každém přejezdu přes chorvatské hranice již několik let. Nyní však podle Tlusťáka Chorvatsko vyhlásilo boj s korupcí, jehož je český mechanik obětí. "Přišlo mi to jako opačný boj s korupcí, než je všude v Evropě známo. Nepřímo si o ten úplatek řekli, on jim dal 100 eur. Vysmáli se mu, že je to málo, a za to ho zavřeli," popsal.

Mechanik podle Tlusťáka podal celníkovi dvě bankovky v hodnotě 50 eur mezi doklady. Reagoval prý na to, že ačkoliv měl všechno v pořádku, celník ho chtěl na hranicích nechat čekat 12 hodin, až prý přijde šéf. Podle listu Večernji list však neměl mechanik příslušnou dokumentaci k pneumatikám, které převážel.

Jelikož Rijeka je od hraničního přechodu vzdálená jen asi 30 kilometrů, po telefonické dohodě s Tlusťákem prý mladý muž nabídl celníkovi 100 eur, aby ho přes hranice pustil. Místo průjezdu do místa soutěže ale skončil v cele.

"Kdyby udělal nějaký mega průser, trestný čin, tak by to člověk chápal. Ale tady za toto, to mi přijde nemožné. Měl všechno v pořádku, nabídl 2500 korun, aby mohl projet hranice a na hotelu se vyspat. Chtěl to urychlit, aby ho pustili tak, jak na to měl právo. Ale otočilo se to proti němu a je zavřený," povzdechl si Tlusťák s tím, že mechanikovi hrozí pokuta, vyhoštění, podmíněný trest či v krajním případě šest měsíců až pět let vězení. Termín soudu zatím není znám.

Tým chtěl muže vykoupit z vazby složením kauce. Soud ji povolil, ale státní zástupkyně se odvolala. Kontaktována byla i česká ambasáda, ale ani její úsilí zatím k propuštění mechanika nevedlo. "Komunikují, ale je vidět, že se bojí. Čekali bychom, že se o českého občana postarají lépe," dodal Tlusťák s tím, že raději sami najali svému mechanikovi chorvatskou advokátku. Členové týmu přijeli do Česka v neděli, dnes se do Chorvatska někteří vracejí i s otcem zadrženého. "V úterý snad konečně povolí schůzku," doplnil Tlusťák.

Přes tyto problémy dojel loňský vicemistr Evropy Tlusťák o víkendu se spolujezdcem Janem Škaloudem Chorvatskou rallye na šestém místě. Tlusťák však dnes uvedl, že hodlá vyvolat diskusi o tom, zda by se v Chorvatsku evropské soutěže měly nadále jezdit. Podle něho mají totiž zkušenosti s tím, že celníci požadují za průjezd přes hranice země pozornosti či peníze, i další rallyeové týmy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články