Hlavní obsah

Loeb a Citroën touží v Argentině protáhnout vítěznou sérii

CARLOS PAZ

Automobilový jezdec Sébastien Loeb z Francie bude na nadcházející Argentinské rallye útočit na šesté vítězství za sebou. Sebevědomí úřadujícího světového šampióna před startem šestého dílu seriálu umocňuje i fakt, že se v jižní Americe daří i jeho týmu Citroën. Zástupci francouzské automobilky ovládli všechny zdejší závody v rámci mistrovství světa od roku 2004.

Foto: Alexandre Meneghini, ČTK/AP

Sébastien Loeb na trati Mexické rallye.

Článek

"Argentina má prostředí, jaké nikde jinde nenajdete. Držíme tu nádherný rekord, ale příčinu vysvětlit nedokážu. Trasy jsou velmi rozmanité. Střídají se technické úseky s velmi rychlými," uvedl Loeb v oficiální tiskové zprávě týmu.

Sedminásobný šampión se do Argentiny těší i díky skvělým divákům. "Soutěž milují. Jsou velice temperamentní, nepřehlédnutelní a jsou součástí rallye. Jsou všude, u hotelů i na vrcholech rychlostních zkoušek," uvedl sedmatřicetiletý Loeb, jenž se na start postaví jako lídr průběžného pořadí MS.

Prohráli jen na sněhu

Dobrou náladu u citroënu zvyšuje skutečnost, že Loeb a jeho týmový kolega Sébastien Ogier ovládli všechny dosavadní čtyři šotolinové rallye v letošním kalendáři. Jen na sněhové Švédské rallye byl nejrychlejší Fin Mikko Hirvonen.

"Naše výsledky, to jsou plody práce celého týmu. Je dobré vidět, že náš vůz má výhodu na šotolině, avšak malinké rezervy na konci každé rallye. Budeme muset jet co nejrychleji už od startu, jet natvrdo, aby v závěru o našem vedení nebylo pochyb," řekl Loeb.

Hlavní soupeři citroënu Hirvonen a Jari Matti Latvala ale věří, že se jim tentokrát podaří uspět a ukončit vítěznou Loebovu sérii. "Při posledním závodě v Itálii jsem byl spokojen se svou rychlostí, takže jsem si jistý, že budu schopný jet dobře i tady," uvedl

Finský pilot Mikko Hirvonenfoto: Zdeněk Sluka

Druhý muž průběžného pořadí MS se stejně jako další jezdci připravuje na náročné podmínky. "Čekají nás úzké štěrkové cesty se zatáčkami a skálami. Letos pojedeme i na širokém a hladkém asfaltu, takže budeme muset rychle měnit rytmus jízdy. Navíc se může často měnit počasí," podotkl Hirvonen.

Na startu je i zástupce českého motorsportu. Martin Semerád bude hájit průběžné vedení v kategorii PWRC. Pilot, který v úterý oslavil 21. narozeniny, ale bude mít nyní k dispozici s ohledem na ekonomické aspekty pronajatý vůz Mitsubishi Lancer od italského týmu Ralliart.

Martin Semerád s vozem Mitsubishi Lancer.foto: Zdeněk Sluka

Organizátoři připravili pro posádky devatenáct rychlostních zkoušek, první je čeká ve čtvrtek odpoledne.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 13 závodů):
Jednotlivci:
1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 100 b., 2. Hirvonen (Fin./Ford Fiesta RS) 93, 3. Ogier (Fr./Citroën DS3) 81, 4. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 68, 5. P. Solberg (Nor./Citroën DS3) 46, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 38, ...14. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 7.
Týmy:
Citroën Total 167, 2. Ford Abu Dhabi 150, 3. M-Sport Stobart Ford 51.
PWRC:
1. Semerád (ČR/Mitsubishi Lancer) 40, 2. Paddon (N. Zél./Subaru Impreza) 25, 3. Gorban (Ukr./Mitsubishi Lancer) 22.

Reklama

Související témata: