Hlavní obsah

Loeb vyhrál i s minutovým trestem Argentinskou rallye

Sébastien Loeb vyhrál i s minutovou penalizací Rallye Argentina. Pilot citroënu se na první místo posunul v poslední rychlostní zkoušce, ve které o triumf přišel jeho týmový kolega a krajan Sébastien Ogier. Ten klesl dokonce až na třetí místo, protože se před něj dostal i Fin Mikko Hirvonen s fordem.

Foto: Nicolas Aguilera, ČTK/AP

Pilot týmu Citroën Sébastien Loeb (vpravo) oslavuje se svým navigátorem Danielem Elenou triumf v Argentině.

Článek

Loeb zvítězil rozdílem 2,4 sekundy, v Argentině slaví už šestý triumf za sebou a 65. celkově. Upevnil si tím i vedení v šampionátu, ve kterém usiluje o osmý titul v řadě.

Ogier po dvou etapách vedl s třičtvrtěminutovým náskokem před Hirvonenem a Loebem, když vytěžil z problémů dlouho vedoucího Fina Jariho-Mattiho Latvaly, který druhou etapu nedokončil. Francouzova pozice se začala ale otřásat hned od úvodní zkoušky třetího dne, ve které po chybě havaroval a přetočil se s vozem přes střechu.

Přes karambol ztratil na vítěze testu Loeba "jen" 26 sekund, ale ve zbytku soutěže měl problémy s řízením a oba největší soupeři z jeho náskoku ukrojili vždy zhruba po deseti sekundách. V závěrečném 19. testu se dostali před něj.

"Dělal jsem, co umím, ale bylo příliš složité to auto řídit," řekl serveru wrc.com Ogier, který nakonec s Loebem prohrál o 7,3 sekundy. "Neuvěřitelné. Já myslel, že naše šance na vítězství jsou pryč," radoval se Loeb, který jel od první etapy s minutovou penalizací za předčasný příjezd do časové kontroly.

Na čtrnáctém místě byl klasifikován Martin Semerád, který rallye dokončil jen díky použití pravidla superrallye. Hned v první etapě totiž poškodil zavěšení kol svého mitsubishi.

I přes následnou penalizaci za neabsolvování čtyř rychlostních zkoušek byl nakonec v redukovaném hodnocení kategorie PWRC pátý a získal deset bodů do průběžného pořadí. Aktuálně má na kontě 50 bodů stejně jako vedoucí muž kategorie Hayden Paddon z Nového Zélandu.

Mistrovství světa pokračuje dalším závodem v polovině června v Řecku.

Argentinská rallye - po 3. etapě
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) 4:03:56,9, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -2,4, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) -7,3, 4. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -32,6, 5. Östberg, Andersson (Nor./Ford Fiesta RS) -5:16,8, 6. Villagra, Pérez-Companc (Arg./Ford Fiesta RS) -6:48,5, ...14. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer Evo X) -47:59,6.
Průběžné pořadí MS (po 6 z 13 závodů): 1. Loeb 126 b., 2. Hirvonen 113, 3. Ogier 96, 4. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 74, 5. P. Solberg 61, 6. Östberg 48, ...13. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 7.
Kategorie PWRC: 1. Paddon (N. Zél./Subaru Impreza) 50, 2. Semerád 50, 3. Fuchs (Peru/Mitsubishi Lancer) 27.
Pořadí týmů: 1. Citroën Total 207, 2. Ford Abu Dhabi 174, 3. Stobart-Ford 75.

Reklama