Hlavní obsah

Hänninen ovládl první den v Atlantiku

PONTA DELGADA

Finský pilot Juho Hänninen se Škodou Fabia S2000 vládne Rallye Azorské ostrovy po prvním dnu soutěže. Ve třech měřených úsecích šestého podniku šampionátu Intercontinental rallye challenge dosáhl dvou druhých časů, poslední test soutěže v podobě divácké zkoušky v kamenolomu vyhrál.

Foto: skoda-auto.com

Juho Hänninen si takhle doskočil pro vítězství při závodě IRC na Ukrajině.

Článek

„První průjezdy byly velice těžké, protože stopa se v šotolině teprve vyjíždí. Auto se chovalo skvěle. Každopádně jsme se snažili najít kompromis mezi nejvyšší rychlostí a snahou neudělat chybu či defekt, což není snadné. Jde však teprve o začátek a nejtěžší porce zkoušek nás teprve čekají,“ nepodléhal přehnanému optimismu finský mladík, který ve službách mladoboleslavského týmu v loňském roce šampionátu dominoval a letos vyhrál už soutěže na Kanárských ostrovech a na Ukrajině.

„Doufám, že letošní Azorská rallye pro mě dopadne mnohem lépe než při posledním startu, kdy jsme přišli o vedení krátce před koncem kvůli defektu. Je fajn být zpátky na téhle soutěži a představuje velkou výzvu triumf urvat,“ prohlásil odhodlaně rodák z finského městečka Punkaharju.

Kopecký zrychloval

Jeho týmový parťák Jan Kopecký v průběhu prvního dne zrychloval. „Na šotolinu jsem se vrátil po roční přestávce, kdy jsem jel právě tady na Azorských ostrovech. Tehdy jsem však z vozu vylézal nedobrovolně a předčasně,“ připomínal karambol pár kilometrů před cílem minulého ročníku soutěže český závodník, kdy přišel o takřka jisté vítězství.

Nezdar ho potkal i při zatím posledním podniku IRC v Belgii, kde havaroval už při tréninkové jízdě a do závodu vůbec neodstartoval. Na Azorských ostrovech uprostřed Atlantiku se postupně zlepšoval. Dosáhl šestého času, následně třetího a v posledním testu úvodního dne byl druhý právě za Hänninenem.

„Jedu na šotolině po dlouhé době, ale časy byly solidní. Absolvoval jsem krátký test ještě před závodem přímo na ostrově, týden před soutěží jsme pak dva dny zkoušeli jízdu na šotolině v Červené Vodě. Věřím, že s přibývajícími kilometry půjde můj výkon nahoru,“ prohlásil Kopecký, který kvůli zranění navigátora Petra Starého v důsledku karambolu z Belgie nemohl startovat na Bohemia rallye, se do závodního kolotoče vrátil po třítýdenní odmlce. „Navigátor je ve skvělé formě,“ chválil spolujezdce Kopecký, jenž se hodlá pokusit získat na ostrově Sao Miguel první letošní vítězství v šampionátu.

Soutěž pokračuje v pátek devíti měřenými úseky, v sobotu vyvrcholí pěti rychlostními zkouškami. Celkem posádky absolvují ještě 182 ostrých kilometrů.

Rallye Azory - po 3. rychlostní zkoušce
1. Hänninen, Markkula (Fin., Škoda Fabia S2000) 17:07,4 min., 2. Magalhaes, Grave (Port., Peugeot 207 S2000) +4,3, 3. Mikkelsen, Floene (Nor., Škoda Fabia S2000) +5,7, 4. Kopecký, Starý (ČR, Škoda Fabia S2000) +10,6, 5. Sandell, Parmander (Švéd., Škoda Fabia S2000) +20,5, 6. Moura, Eiró (Port., Mitsubishi Lancer Evo IX) +28,1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články