Hlavní obsah

Loprais dojel s kritickou hodnotou tlaku v pneumatikách, ale zůstal druhý

MAJKOP

Přes potíže se systémem dohušťování pneumatik dokázal Aleš Loprais s Tatrou Jamal uhájit i v 6. etapě ruské Silk Way Rally druhé místo v kategorii kamiónů za domácím Kabirovem s kamazem. Před sobotní závěrečnou etapou, která povede do olympijského města Soči, má ale náskok více než 38 minut na třetího Rusa Karginova.

Foto: loprais.cz

Aleš Loprais se závodním kamiónem Tatra.

Článek

Páteční etapa, jejíž speciální test měřil 168 km, vedla po prašných stepních a polních cestách.„Vedle některých technických pasáží to bylo místy až extrémně rychlé, často na hranici snesitelnosti lidí ve voze a výdrže auta. Už minulou etapu nám v kabině odešel intercom, a tak se navigace, tolik důležitá na této trati, odbývala formou řvaní a posunkového divadla, což bylo docela nepříjemné. Daleko horší však bylo, že nás v pátek postihla závada na systému dohušťování pneumatik a prudce klesal tlak v kole,“ líčil přímo z Ruska Loprais.

Při zjištění poruchy musel zastavit a navigátor Milan Holaň v rámci možnosti deaktivoval systém dohušťování. „Téměř sto kilometrů až do cíle v Majoku jsme pak absolvovali s kritickou hodnotou tlaku v pneumatikách a při hrozbě defektu, který mohl způsobit až destrukci pneumatiky, jsme byli nuceni výrazně zpomalit. Za takové situace jsme byli rádi za uhájení celkové druhé pozice a nabrání jen pětiminutové ztráty na Karginova,“ doplnil jezdec InstaForex Teamu.

Své nejlepší etapové umístění si v pátek připsal Jaroslav Valtr, jenž má v posádce i úspěšného účastníka Dakaru Macíka. S Liazem dojel do cíle čtvrtý.

Výsledky kamiónů v 6. etapě:
1. Mardějev (Rus., Kamaz) 2:33:26 h, 2. Stacey (Niz., Iveco) +21 s, 3. Karginov (Rus., Kamaz) +2:12, 4. Valtr (ČR, Liaz) +4:09, ...6. Loprais (ČR, Tatra) +7:22, 24. Vrátný (ČR, Tatra) +1:07:07.
Celkové pořadí kamiónů: 1. Kabirov (Rus., Kamaz) 32:39:56 h, 2. Loprais +43:19 min, 3. Karginov (Rus., Kamaz) +1:21:55, ...13. Valtr (ČR, Liaz) +6:39:59, 19. Vrátný (ČR, Tatra) +11:58:01.

Reklama

Související témata: