Hlavní obsah

Vteřina! Hänninen má na Azorských ostrovech těsný náskok. Kopecký vzývá Atlantik

PONTA

Finský pilot Juho Hänninen se Škodou Fabia S2000 je po druhé etapě v čele Rallye Azorské ostrovy, šestého podniku šampionátu Intercontinental rallye challenge. Před sobotním vyvrcholením soutěže má však před druhým Mikkelsenem nicotný náskok 1,3 vteřiny!

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký dál drží na Rallye Azory průběžně čtvrtou pozici.

Článek

„Na jednom z křížení cesty mi zhasnul motor a ztratil jsem cenné sekundy,“ kabonil se devětadvacetiletý Fin po dojezdu dvanácté měřené zkoušky. Sice si připsal druhý nejlepší čas posledního měřeného úseku pátečního dne, ale i tak ztratil alespoň malý náskok. „V sobotu se pokusím ukázat, co znamená Létající Fin. Každopádně bude třeba jet absolutně bez chyb,“ spřádal plány Hänninen.

V průběhu soboty vyhrál tři měřené úseky, na čtyřech byl nejrychlejší jeho úhlavní sok Mikkelsen pilotující rovněž Fabii S2000. „Štve mě, že pořadatelé zrušili devátou rychlostní zkoušku. Cítil jsem se v průběhu odpoledne skvěle a už jsem mohl být v čele,“ tvrdil Andreas Mikkelsen.

Erzetu zrušili kvůli kravám

Na trati byly totiž před druhým průjezdem ještě neodklizené vozy, jejichž piloti se nedokázali vypořádat s přívaly deště a množstvím bahna na trati, na což doplatil kupříkladu i favorizovaný Angličan Guy Wilks s Peugeotem 207. „V jednom místě cesta strašně klouzala. Nánosy bláta byly hodně ošidné,“ posteskl si borec, který po čelním nárazu do náspu z kamenů poškodil zavěšení kol.

Už v průběhu dopoledne navíc organizátoři zrušili jednu z rychlostních zkoušek kvůli kravám toulajícím se po trati. A tak posádky z původně naplánovaných devíti absolvovaly jen sedm erzet.

V jejich průběhu se Jan Kopecký přetahoval o vteřiny s domácí hvězdou Magalhaesem. „V neděli by nám moc pomohlo, kdyby pršelo. Jakmile je sucho, jsme coby druhá posádka odsouzeni k čištění trati a hodně ztrácíme. Pořadatelé navíc mezi průjezdy tratě opravují, tudíž přilnavost se hodně mění,“ lamentoval osmadvacetiletý český závodník.

„Třeba budeme vyslyšeni, protože Atlantik počasím hodně míchá. Na jednom kopci prší, ale jak bude na druhém nikdo netuší,“ přemítal borec mladoboleslavského týmu, když z provazy vody bičovaných kopců dorazil do servisního parku v Ponta Delgado zalitého sluncem.

„Hodně na svém výkonu cítím, že jsem na šotolině dlouho nejel. Tři zatáčky projedu dobře, čtvrtou nikoliv, ale zlepšuji se metr za metrem,“ říkal Kopecký. V neděli se pokusí zaútočit na třetí místo, od něhož je 4,9 vteřiny.

„Chceme na stupně vítězů,“ netajil přání pilot, jenž rovněž litoval zrušeného průjezdu deváté zkoušky. „Jde o nejdelší test soutěže na Azorech. Navíc rovněž o nejhezčí zkoušku, kterou jsem na šotolině jel,“ pokrčil rameny Kopecký s přáním, že v sobotu snad posádky o ostré kilometry ochuzeny nebudou. Na pěti testech by jich měly absolvovat šestaosmdesát.

Rallye Azory, šestý podnik seriálu Intercontinental rallye challenge - 2. etapa:
1. Hänninen, Markkula (Fin., Škoda Fabia) +1:07:45,8 hod., 2. Mikkelsen, Floene (Nor., Škoda Fabia) +1,3, 3. Magalhaes, Grave (Port., Peugeot 207) +49,8, 4. Kopecký, Starý (ČR., Škoda Fabia) +54,7, 5. Bouffier, Panseri (Fr., Peugeot 207) +2:20,1, 6. Moura, Eiró (Port., Mitsubishi Lancer Evo IX) +3:12,8

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články