Hlavní obsah

Hänninena vynesla láska k moderátorce k nebesům. Fin s fabií teď sbírá vítězství

PONTA DELGADA

Mocná čarodějka uhranula finského automobilového pilota Juhu Hänninena. Finský borec ve službách továrního týmu Škoda Motorsport však neupadl do spárů temnot. Na podzim minulého roku se totiž zamiloval do rozhlasové moderátorky finského rádia a od té doby sbírá ve Fabii S2000 jen samá vítězství.

Foto: skoda-auto.cz

Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 při belgické Ypres rallye.

Článek

„Nebudeme raději mluvit jen o závodech?“ ošívá se 29letý Fin, když má po zhodnocení vyhlídek na obhajobu titulu v šampionátu Intercontinental rallye challenge (IRC) a šancích na triumf v mistrovství světa třídy SWRC promluvit o soukromí.

Hvězda mladoboleslavského týmu už přes rok randí s moderátorkou a hudební editorkou stanice Radio Nova z Helsinek. „Posledních dvanáct měsíců v mém životě nemělo chybu,“ připouští nakonec vyhýbavě Hänninen. Už před rokem při tažení za triumfem na Finské rallye v třídě SWRC měl plnou hlavu rusovlásky s velkýma očima.

Spojení Sirrku Rajalová a Juho Hänninen znamená pro Škodu Motorsport žně na závodních tratích. Mladoboleslavský vůz s šípem ve znaku dovezl Fin od seznámení s nynější partnerkou do cíle nejhůře na druhé pozici. Po domácím triumfu byl druhý při Barum rallye ve Zlíně a v San Remu, vyhrál Skotskou rallye a stal se šampiónem IRC. Letos byl druhý v Monaku, v Mexiku a Sardinii, vyhrál na Kanárských ostrovech, na Ukrajině a v Řecku. O další triumf usiluje nyní při šestém podniku šampionátu IRC na Azorských ostrovech.

Milují zvířata a tvrdou muziku

„Těžím z fantastického auta a skvělé podpory týmu,“ tvrdí Hänninen. Ale je nadmíru jasné, že pohoda v soukromí přispívá k jeho výkonnosti. Před pár dny dokonce i na Goodwood Festival of Speed partnerku posadil do fabie na post spolujezdce, na horkém místě spolujezdce ji tak na pár okamžiků vyměnil za tradičního parťáka Mikka Markkulu.

„Máme hodně společného,“ říká Hänninen „Hudbu. I zájmy mimo naše profese,“ vykládá pilot. Jeho rodina pochází z velké farmy, kde lídr Škody ve chvílích volna pomáhá ve stájích či v lese. A nová partnerka miluje psy a koně. Navíc její nejoblíbenější hudební skupinou je Metallica. „Obrovský zážitkem pro mě byla i návštěva koncertu Lennyho Krawitze či skupin Rammstein a Green Day,“ tvrdí nová láska Hänninena, který sám miluje tvrdou muziku.

Jedinou potíž tak paradoxně představují právě úspěchy finského pilota. S výhrami narůstají jeho povinnosti. Závodí ve dvou šampionátech současně. „Samozřejmě mě moc mrzí, že nemůžu být často s partnerkou. Ještě více času než v minulosti trávím na cestách, ale při každé volné příležitosti pospíchám domů,“ nezapírá, že časové odloučení v začátku vztahu ho trápí. A proto když zrovna nebojuje o vteřiny na trati, je na ostrově Sao Miguel s mobilem v ruce a drtí zprávy pro svoji milou.

Reklama