Hlavní obsah

Jel jsem na hraně, málem mi vyskočilo srdce, líčil po triumfu ve Finsku Loeb

PRAHA

Nic jej nedokázalo zastavit. Pilot továrního týmu Citroën Sébastien Loeb během celé Finské rallye umetal soupeřům trať a vyfasoval i desetisekundovou penalizaci, v cíli byl ale přesto nejrychlejší. V letošní sezóně už počtvrté. I proto vede průběžné pořadí mistrovství světa s náskokem sedmadvaceti bodů.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Francouzský jezdec týmu Citroën Sébastien Loeb při Finské rallye.

Článek

Ve francouzsko-finský souboj vyústil letošní ročník slavné rallye v kraji tisíce jezer. Loeb se svým týmovým kolegou Sébastienem Ogierem bojovali v závěrečné etapě s domácím Jari-Matti Latvalou a sedminásobný mistr světa byl opět v nejméně výhodně pozici: jako lídr totiž musel soupeřům znovu čistit trať.

Loeb proto od samotného úvodu závěrečné etapy zvolil maximální možné tempo. „Jel jsem všude na hraně, málem mi vyskočilo srdce,“ líčil ještě celý udýchaný v servisní zóně. Za bezchybnou jízdu na hranici rizika ale sklidil kýženou úrodu v podobě čtvrtého vítězství v letošní sezóně, celkově už šestašedesátého. „Je to snad největší vítězství mé kariéry. Musel jsem na něm zapracovat dlouho předtím, než situace vykrystalizovala. Někdy člověk musí zahodit limity, aby si udělal náskok,“ vykládal francouzský závodník.

Po finském dílu letošního šampionátu Loeb vede pořadí MS s náskokem 27 bodů na druhého Mikku Hirvonena z týmu Ford. Třetí Ogier, jehož z boje o triumf ve Finsku vyřadil defekt v sedmnácté rychlostní zkoušce, je o další čtyři body pozadu. „Mým cílem bylo vést šampionát ještě před tím, než zamíří na asfaltové povrchy. Toho jsem dosáhl, ale ve hře je ještě stále hodně bodů,“ poznamenal Loeb.

Účastníci mistrovství mají před sebou třítýdenní pauzu, 18. srpna pokračuje seriál v Německu.

Reklama

Související témata: