Hlavní obsah

Na odrhovačky je Prokop favoritem

Bod zlomu v boji o mistrovský titul v automobilovém mistrovství světa třídy SWRC nadešel. Český pilot Martin Prokop s Fordem Fiesta S2000 ztrácí na druhém místě osmnáct bodů na Fina Hänninena ve Škodě Fabii. Oba čekají ještě tři závody. Aby český borec mohl snít o celkovém triumfu, potřebuje vyhrát v pátek startující Německou rallye.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop s Janem Tománkem

Článek

„Nechci se rouhat, druhé místo celkově není špatné. Ale upřímně: prostě nestačí. Naše ztráta na první pozici není beznadějná,“ přemítal pilot pocházející z Jihlavy. Ve srovnání s Hänninenem těžícím z vymožeností zázemí továrního týmu má Prokop skromnější výchozí podmínky. Ale český borec se snaží zůstat nad věcí.

„V Německu budou naší největší devízou zkušenosti. A pak už hlavně neměřitelné veličiny jako odhodlání, bojovnost a předloktí vypracovaná na závodní motorkáře,“ vtipkoval Prokop. „Nemá smysl stresovat se třeba hrozbou karambolu v přímé úměře k omezenému rozpočtu,“ pokrčil rameny.

Na start v Německu se chystal v rakouských kopcích nad střediskem Zell am See. „Nechtěl jsem podcenit aklimatizaci na jazykové prostředí,“ usmíval se. „Vyrazil jsem i na tamní Dorffest. Dával jsem pozor jako v hudebce a v halekání aktuálních německojazyčných odrhovaček bych měl být rozhodně favoritem,“ culil se Prokop před první ze série asfaltových rallye.

Následně se jede ještě v Alsasku a poté ve Španělsku. „Musíme Juha třikrát porazit,“ narýsoval plán vedoucí k titulu.

Reklama

Související témata: