Hlavní obsah

Prokop havaroval hned na úvod Německé rallye, vede Loeb

TREVÍR

Šance českého automobilového jezdce Martina Prokopa na dobrý výsledek v Německé rallye vzaly za své hned ve druhé rychlostní zkoušce. Pilot Fordu Fiesta S2000 sice ovládl ve své kategorii první měřený test, ale ve druhém havaroval a z devátého dílu mistrovství světa byl nucen odstoupit.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop během Finské rallye.

Článek

Po první etapě se ujal vedení francouzský mistr světa Sébastien Loeb v citroënu, který v Německu vyhrál osm předchozích ročníků, o sedm sekund před krajanem a týmovým kolegou Sébastienem Ogierem. Třetí Mikko Hirvonen ve fordu už ztrácí po šesti zkouškách přes minutu a čtvrt.

Prokop doplatil na silný déšť, který provázel druhý test. "Jestli jsem si něco před závodem přál, bylo to sucho. Na mokrém asfaltu máme s fiestou naprosté minimum zkušeností. Přesto jsem se rozhodl nezvolnit, skutečně jsme potřebovali útočit na každém metru trati," uvedl Prokop v tiskové zprávě.

K havárii došlo v rychlé zatáčce po jezdecké chybě poté, co přední pneumatiky s měkkou směsí zareagovaly při brzdění lépe, než prý Prokop čekal. "Zatáčku jsme tak projeli více vnitřkem a tam číhaly kamenné schůdky do vinohradu, o které jsme škrtli. Kolo bylo okamžitě pryč a neřiditelný vůz opustil trať rovně do vinice," popsal Prokop.

Přišel tím o šanci na přední umístění v kategorii SWRC, které zatím vévodí estonský jezdec Ott Tänak s fiestou. Ještě po pěti zkouškách přitom vedl tovární jezdec Škody a vedoucí muž šampionátu Juho Hänninen, ale v závěru měl nehodu, při níž utrhl pravé zadní kolo u své fabie.

"Dva kilometry před cílem jsme trefili beton. Hloupá chyba, uvidíme, co se s tím dá ještě dá dělat," konstatoval Hänninen. Kdyby dokončil etapu na třech kolech, hrozilo by mu vyloučení, takto bude moci pokračovat s desetiminutovou penalizací za nedokončení etapy. Na stejném místě prakticky totéž potkalo jeho týmového kolegu Hermanna Gassnera z Německa, který přišel o průběžné třetí místo.

Oba stejně jako Prokop s Janem Tománkem se pokusí s použitím pravidla superralye nastoupit v sobotu na start. Česká posádka bude pokračovat se ztrátou na Tänaka přes 24 minut. "Rallye je ale nevyzpytatelná disciplína a do cíle budou zbývat stále ještě dva dny," řekl manažer Quirin Müller.

Německá rallye, závod MS v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) 1:18:21,4, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) -7,4, 3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -1:18,4, 4. Sordó, Del Barrio (Šp./Mini Cooper) -1:40,3, 5. Meeke, Nagle (Brit./Mini Cooper) -1:57,6, 6. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -1:59,8, ...37. Černý, Kohout (ČR/Ford Fiesta R2) -13:07,0, 58. Kůrka, Müller (ČR/Mitsubishi Lancer Evo X) -21:11,8, 68. Tomaštík, Vrečka (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) -26:34,8, 71. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -29:21,1, 77. Liška, Dufek (ČR/Mitsubishi Lancer Evo X) -40:23,7.

Reklama

Související témata: