Hlavní obsah

VIDEO: Černý pátek pro Citroën. Loeb i Ogier v Austrálii havarovali

PRAHA

Tovární tým Citroën přišel už v páteční první etapě Australské rallye o obě esa! Lídr šampionátu Sébastien Loeb obrátil ve čtvrté erzetě na deštěm promáčené a kluzké trati své auto na střechu a o dvě rychlostní zkoušky později zhasly naděje i pro Sébastiena Ogiera, který by se v případě zisku 25 bodů dotáhl v pořadí MS na svého slavného krajana.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Sébastien Loeb zpytuje v Austrálii svědomí...

Článek

Loeb po třech erzetách vévodil pořadí s náskokem dvou sekund na svého stájového kolegu, třetí Hirvonen se díval francouzské dvojici na záda s odstupem patnácti sekund. Deštěm zmáčená trať ale nemilosrdně trestala každou chybičku a do pasti se chytil i největší mistr. „Nejel jsem nijak extra na riziko. Stačila ale chvilková ztráta koncentrace, všiml jsem si pozdě zatáčky a bylo to...,“ sypal si popel na hlavu sedminásobný světový šampión poté, co vylezl z nepojízdného auta po několika kotrmelcích.

Ogier tak poskočil do čela pořadí a naskytla se mu šance dohnat Loeba v průběžném pořadí šampionátu. Naděje však vydržela nečekaně krátce. V šesté erzetě dostal smyk a nabral strom. S poničeným autem sice pokračoval, ale o kilometr dál vůz s přehřátým motorem odstavil. „Podmínky byly hrozné, bylo strašně jednoduché udělat chybu,“ litoval Ogier. Vedení týmu doufá, že minimálně Loeb bude v sobotu schopen pokračovat v rámci pravidel superallye.

Počasí se v Austrálii umoudřilo až při posledních dvou erzetách, na nichž se konečně trochu závodilo. „Bylo to peklo! Jsem vážně rád, že jsem dovezl auto do servisní zóny bez poškození. Tohle byla jedna z nejtěžších etap v mé kariéře,“ kroutil hlavou po skončení pátečního programu Fin Mikko Hirvonen, který se po odstoupení obou pilotů Citroënu dostal do vedení.

„V takových podmínkách jsem ještě nejel, neuvěřitelné,“ poznamenal Petter Solberg, který figuruje se soukromým citroënem na třetím místě. Na druhé příčce je další Fin  Jari-Matti Latvala, který rovněž boural ve třetí erzetě a ztratil dvacet sekund. I přes drobné potíže s řízením ale dokázal ve zbytku dne ztrátu dohnat a po deseti odjetých erzetách má na Hirvonena manko sedmi sekund.

Australská rallye - po 1. etapě
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) 1:17:11,2, 2. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) -7,0, 3. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citröen DS3) -44,3, 4. H. Solberg, Minor (Nor., Rak./Ford Fiesta RS) -2:26,9, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Fiesta RS) -3:03,1, 6. Al Kasímí, Orr (SAE, Brit./Ford Fiesta RS) -4:47,3.

Reklama

Související témata: