Hlavní obsah

Prokop bude s Fordem zřejmě mezi elitou

Radek MalinaSport.czPrávo

Sen Martina Prokopa o startu mezi elitními piloty v mistrovství světa se zřejmě brzy stane skutečností. Bývalý nejlepší juniorský jezdec planety se podle dostupných, ale nepotvrzených informací domluvil na spolupráci s týmem Ford, od něhož získá soutěžní Fiestu WRC. „Ještě není nic podepsaného, ale jednání jsou na dobré cestě,“ zdráhal se potvrdit vstup mezi elitu zanedlouho devětadvacetiletý závodník, který momentálně s Fiestou S2000 válčí v mistrovství světa, ale jen v třídě SWRC.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop míří do mistrovství světa.

Článek

Třetí muž průběžného pořadí šampionátu vždy snil o vstupu mezi nejlepší jezdce planety. „Už je nejvyšší čas. Cítím, že stagnuji. Navíc nyní je ideální doba, protože se přechází na nové vozy a všichni mají téměř stejnou startovní pozici,“ prohlásil na sklonku minulé sezóny. Tehdy jednání s Fordem nedopadla. „A Citroën je naprosto nedosažitelný,“ netajil Prokop, že směrovat zájem k francouzské značce je mimo jeho ekonomické možnosti.

Nyní rodák z Jihlavy sehnal kupce na obě soutěžní Fiesty S2000, a tak je více než jasné, že dohadování s bossem Fordu Malcolmem Wilsonem spěje ke konci. „Chci, abych měl vůz ve vlastnictví a servis obstarávali moji mechanici. Maximálně by nám inženýři od Fordu pomohli s daty,“ naznačil už dříve, že se nehodlá zařadit po bok jezdců, kteří kupříkladu u Stobartu či Munchisu využívají kompletního servisu továrního týmu.

"Dám fanouškům vědět"

Podle nepotvrzených informací by měl Prokop absolvovat deset závodů z třináctidílného seriálu. Vynechal by rallye v Mexiku, Argentině a Novém Zélandu. „Nepředbíhejme, všechno má svůj čas. Až nadejde, dám fanouškům vědět,“ komentoval Prokop zdrženlivě rýsující se program mezi nejlepšími piloty světa.

Ostrý debut by měl absolvovat v případě úspěšných jednání při prvním závodě sezóny v lednu při slavné Rallye Monte Carlo. Ale z nepotvrzených informací vyplývá, že český pilot připravuje údajně start s Fiestou WRC už letos na listopadové Britské rallye, aby nabral zkušenosti. „Nepředbíhejme. Vše vyžaduje zajištění dostatečného zázemí,“ naznačil Prokop, že ještě vyjednává o rozpočtu.

Reklama

Související témata: