Hlavní obsah

VIDEO: Pech přestupuje k legendě! Bude v rallye závodit s Mini

PRAHA

Legendární soutěžní vůz Mini Cooper se brzy vřítí na české závodní tratě. Václav Pech, pětinásobný český šampión v automobilových soutěžích, se rozhodl přestoupit od Mitsubishi Lancer Evo IX ke speciálu Mini John Cooper Works SP2000 1,6T. Prvním závodem čtyřiatřicetiletého rodáka z Plzně s novým soutěžním strojem bude víkendová Rallye Jeseníky, patřící do českého šampionátu v rallyesprintu.

Foto: Zdeněk Sluka

Václav Pech (vpravo) s vozem Mini

Článek

„Absolvovali jsme krátký test v Bělé pod Bezdězem a auto je skutečně ´echtový´ závoďák. Výkon motoru Mini je ve srovnání s naším předchozím vozem menší, ale při porovnání časů s Mitsubishi neexistuje žádný rozdíl. Nové auto je totiž mnohem obratnější, podvozek je skvělý,“ konstatoval při středečním představení nové soutěžní zbraně Václav Pech.

Speciály Mini John Cooper kralovaly světovým rallye v šedesátých letech minulého století. V letošní sezóně se značka vrátila do mistrovství světa. „První myšlenka přivést Mini do Česka se zrodila bezprostředně po ohlášení návratu Mini do mistrovství světa. Chceme podpořit značku i na českém trhu a prostřednictvím závodů jde o ideální způsob,“ vysvětlil Jiří Jírovec, generální ředitel společnosti Invelt.

Mini John Cooper Works S2000
Vůz byl představen při Portugalské rallye 2011. Má čtyřválec o objemu 1,6 litru s přímým vstřikováním a přeplňovaným turbodmychadlem. Pro verzi S2000 je stroj osazen restriktorem o průměru 30 milimetrů. Maximální hmotnost vozu je 1200 kilogramů, využity jsou pneumatiky Michelin 18.

Pech žádné ambiciózní plány zatím nespřádá. „Ještě se s autem učím jezdit. Letos absolvujeme dva rallyesprinty. Podle jejich výsledků a při porovnání časů s konkurencí určíme přesný program na příští sezónu,“ vysvětlil Pech. „Rozhodně není naším cílem jezdit na desátém místě,“ prohlásil Jírovec. „Jsme rádi, že se nám nadšení z testu podařilo přetavit v reálné starty se strojem, v němž bychom rádi pomýšleli na boj o přední umístění,“ netajil Pech, že by se rád vrátil na mistrovský trůn.

„Je ctí, že nás Invelt prostřednictvím Jiřího Jírovce oslovil. Nastupující trend v soutěžích představují auta s menším výkonem, ale jsou obratnější a mají lepší podvozky. Je nevyhnutelné udělat krok jiným směrem od produkční kategorie, v níž jsme byli dosud. A Mini je určitě skvělá alternativa,“ prohlásil Pech. „Ve srovnání s produkčním autem má mnohem účinnější brzdy, nižší je také hmotnost,“ porovnal český závodník.

První start čeká Pecha v pátek a v sobotu v Jeseníkách, 21. a 22. října absolvuje soutěž ve Vsetíně. „Chvíli mi asi bude trvat, než jezdecky zcela vůz využiju, ale moc se na závody v Mini těším. Když jsem jezdíl první závody ještě s tisícovkou mezi veterány, tak s námi dva vozy Mini závodily. A strašná nám dávaly,“ vzpomínal s úsměvem Pech.

Reklama

Související témata: