Hlavní obsah

Seriál IRC se blíží k závěru, Kopecký bude ve Skotsku hájit vedení

DUMFRIES

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký bude v nadcházejícím závodě ve Skotsku hájit průběžné vedení v seriálu Intercontinental Rallye Challenge a nebude to lehký úkol. Na šotolinových tratích, na kterých si Kopecký není tak jistý jako na asfaltu, bude v předposlední soutěži sezóny ve hře jeden a půl násobek běžných bodů. Vítěz tak získá 37,5 bodu místo obvyklých pětadvaceti.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Jan Kopecký se Škodou Fabií S2000 během Barum rallye.

Článek

I díky tomu se na start postaví kompletní špička seriálu. Z první šestice, která může ještě teoreticky pomýšlet na celkové vítězství v IRC, nechybí nikdo.

Mladoboleslavská automobilka nasazuje i Juho Hänninena z Finska, jenž se v této sezóně prioritně věnuje startům v mistrovství světa a předešlé dva závody IRC vynechal. Hänninen byl před rokem ve Skotsku nejrychlejší a hlavním favoritem je i letos.

"Na skotskou soutěž máme ty nejlepší vzpomínky, určitě bychom s Mikkem (Markkulou - spolujezdec) rádi zopakovali loňské umístění, předně však chceme pomoci týmu," uvedl Hänninen, který je aktuálně v pořadí IRC čtvrtý se ztrátou 30 bodů na Kopeckého.

Český jezdec má na kontě 128 bodů

Český jezdec má na kontě 128 bodů, ale protože do konečného pořadí se započítává jen sedm výsledků, v případě úspěchu bude škrtat ten nejhorší. Tím je aktuálně dvanáctibodové čtvrté místo ze San Rema.

"Skotsko je pro nás velkou neznámou, nikdy jsme tam nestartovali. Pojede se na šotolině, s kterou máme letos jen jednu zkušenost z Azorů. Přesto se pokusíme jet co nejrychleji a odvézt si co největší počet bodů," uvedl Kopecký. Jeho hlavními soupeři jsou zatím Belgičané Freddy Loix a Thierry Neuville. Oba na něj ztrácí 25 bodů, oba ale také mají zatím jen šest započítaných výsledků.

Skotská rallye odstartuje v pátek večer, kdy jsou na programu dvě divácké rychlostní zkoušky. V sobotu a neděli čeká posádky třináct měřených testů.

Průběžné pořadí IRC (redukovaný počet bodů):
1. Kopecký (ČR/Škoda Fabia S2000) 128, 2. Neuville (Belg./Peugeot 207 S2000) a Loix (Belg./Škoda Fabia S2000) oba 103, 4. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 98, 5. Bouffier (Fr./Peugeot 207 S2000) 88, 6. Mikkelsen (Nor./Škoda Fabia S2000) 74.

Reklama

Související témata: