Hlavní obsah

Britskou rallye vede Solberg, Kresta osmý

Britská rallye, závěrečný podnik seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích, se proměnila v divokou bitvu mezi Petterem Solbergem a Sebastinem Loebem. Po dnešní první etapě, která zahrnovala šest rychlostních zkoušek, je na tom zatím lépe Nor Solberg se subaru, který vede před Francouzem na citroënu s náskokem osmi sekund.

Foto: Subaru

Subaru s pilotem Petterem Solbergem

Článek

Výborně si vedl Roman Kresta se soukromým peugeotem, který po dnešku figuruje na osmém místě a sahá po bodech. Z dvojice vozů týmu Škoda Motorsport je na tom lépe fabie Francouze Didiera Auriola na čtrnáctém místě. Fin Toni Gardemeister je devatenáctý.

Za dvojicí Solberg, Loeb zeje propast v podobě 1:32 minuty a teprve pak následuje třetí v pořadí, Fin Tommi Mäkkinen s dalším subaru. Čtvrtý je Brit Colin McRae a přiživuje tak šance citroënu na vítězství v Poháru konstruktérů.

Technické problémy škodovek

Gardemeistera dnes pronásledovaly problémy. Hned na první erzetě poškodil výfuk, což jeho fabii ubralo na výkonu a motor se začal přehřívat. Fin musel doplňovat vodu do chladiče z nádobky ostřikovačů. V následném servisu mechanici závadu odstranili, ale porucha startéru měla za následek pozdní odjezd na start čtvrté rychlostní zkoušky, za což Gardemeister inkasoval penalizaci dvě minuty a deset sekund.

"Byl to frustrující den, protože naše pozice neodrážejí reálně náš výkon na rychlostních zkouškách. Jel jsem na sto deset procent a mohli jsme vidět, jak rychlá fabie na šotolině může být," litoval Gardemeister potíží. "V páté erzetě jsem narazil na hrbol tak prudce, že se přední spoiler urazil a zachytil se na vršku kapoty, takže jsem vůbec neviděl, kam jedu," líčil Fin další trable.

Auriol dnes několikrát měnil nastavení svého vozu a potýkal se s přetáčivostí i nedotáčivostí zároveň. "Je to záhada, protože jsme nebyli schopni najít řešení. Možná je to v elektronice, takže se na to musíme pořádně podívat a problém vyřešit," mínil Francouz.

Pořadí po 1. etapě:
1. Solberg (Nor./Subaru)1:30:30
2. Loeb (Fr./Citroën)-6,2
3. Mäkinen (Fin./Subaru)-1:32,2
4. C. McRae (Brit./Citroën)-1:43,6
5. Rovanperä (Fin./Peugeot)-2:41,2
6. Panizzi (Fr./Peugeot)-2:49,3
...
8. Kresta (ČR/Peugeot)-4:05,2
14. Auriol (Fr./Škoda Fabia)-6:26,7
19. Gardemeister (Fin./Škoda Fabia)- 11:30,9

Reklama

Související témata: