Hlavní obsah

Pařez připravil Hirvonena o naději na titul. Fin ve Walesu odstoupil, Loeb může slavit osmý titul

BUILTH WELLS

Fenomenální sbírka mistrovských titulů Sébastiena Loeba ve světovém šampionátu v rallye se rozroste o další přírůstek. Jediný rival francouzského pilota, finský jezdec Mikko Hirvonen totiž během páteční etapy Britské rallye, posledním díle MS, při sedmé rychlostní zkoušce havaroval a posléze ze soutěže odstoupil.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Mikko Hirvonen v průběhu první etapy Britské rallye havaroval a přišel o šanci získat titul mistra světa.

Článek

„Můj sen skončil,“ přiznal zdrceně jednatřicetiletý Fin. Po karambolu na sedmé rychlostní zkoušce sice dojel do cíle, ale kvůli poškozenému chladiči ujel už jen několik kilometrů, než musel vůz odstavit v městě Newtown. Od servisního parku byl danou chvíli vzdálený sto kilometrů.

„První čtyři zkoušky byly velmi ošidné. Přilnavost se různě měnila, trať byla nevyzpytatelná. Ale i tak jsem se cítil dobře a snažil se tlačit, jak jen to šlo,“ posteskl si Fin. „V jedné ze zatáček jsem byl příliš rychlý. Zabrzdil jsem o malinko později, dostal jsem smyk a zadní částí vozu trefil svah,“ popisoval kritický okamžik jezdec.

„Auto se bohužel roztočilo a já předkem trefil pařez, o který se prorazil chladič. Nebyl jsem schopný pokračovat už mnoho kilometrů, protože jsme ztratili všechnu vodu v motoru,“ vyprávěl Hirvonen.

Z Loeba spadla nervozita

Jeho naděje na titul v tu chvíli byly už jen v oblasti absolutní utopie. Pokud by nastoupil v sobotu do soutěže podle pravidel Superrallye, za čtyři neprojeté zkoušky pátečního odpoledne by dostal penalizaci dvacet minut. Loeba přitom potřeboval porazit o devět bodů. „Je více než jisté, že šampiónem se letos nestanu. Je strašně frustrující končit boj o titul takovým způsobem. Ale i okamžiky, jaký jsem prožil já ve Walesu, rallye přináší,“ rozhodil zklamaně rukama Hirvonen.

Večer pak tiskový mluvčí týmu Ford Mark Wilford oznámil, že Hirvonen ze soutěže odstupuje. "Je definitivně ze hry. Nebude pokračovat," řekl Wilford agentuře Reuters.

Úřadující mistr světa Sébastien Loeb pilotující Citroën DS3 WRC po Hirvonenově karambolu neslavil, přestože byl  v čele soutěže a jeho jediný konkurent byl prakticky z boje o titul vyřazený. „Bojovali jsme s Mikkem velmi tvrdě. Ještě není definitivní, zda bude pokračovat, ale tlak na nás je přeci jen menší. Pokud Hirvonen v sobotu nenastoupí, budeme se dál rvát o první místo. V opačném případě zvolíme strategii, při níž budeme jistit body dostatečné pro zisk titulu,“ prohlásil odpoledne francouzský šampión. Dnes večer již osminásobný.

Britská rallye - po 1. etapě
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3 WRC) 1:23:18,3, 2. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS WRC) -1,1, 3. Östberg, Andersson (Nor./Ford Fiesta RS WRC) -1:13,5, 4. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3 WRC) -1:21,3, 5. H. Solberg, Minorová (Nor., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -2:51,7, 6. Tänak, Sikk (Est./Ford Fiesta RS WRC) -3:46,0, ...19. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer) -11:28,5.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články