Hlavní obsah

VIDEO: Přijdou i další karamboly, tuší Prokop. Ale chce být nejlepším Čechem v MS v rallye

Vteřinová ztráta koncentrace znamenala třicetiminutovou penalizaci. Výlet mimo trať v první etapě Britské rallye, posledním díle mistrovství světa, stál Martina Prokopa umístění v bodované desítce. Karambol s Fordem Fiesta WRC v lesích ve Walesu při páteční etapě ho odsoudil po nedělním průjezdu cílovou rampou na dvaadvacáté místo. „Jednou chci být nejlepším Čechem v historii šampionátu,“ narýsoval si přesto úkol pro budoucnost jihlavský rodák.

Foto: Sport.cz

Martin Prokop (vpravo) s navigátorem Janem Tománkem při Britské rallye.

Článek

Ve Walesu jste absolvoval první soutěž mistrovství světa s Fordem Fiesta WRC. Jaká byla Britská rallye s novým vozem v elitní kategorii?

Těžší, než jsem si myslel. Bude hodně náročné si tohle auto přisvojit. Páteční karambol nebude ojedinělou věcí. Určitě se podobných událostí ještě několik přihodí. Ale i rychlejší piloti mi říkali, abych si z nehody nic nedělal, protože jde o normální věc. Samozřejmě mě karambol štve. V sobotu jsem se dostával do tempa a byl na úrovni, kde jsem byl v pátek v okamžiku výletu mimo cestu.

Martin Prokop s vozem Ford Fiesta WRC na trati Britské rallye.foto: www.ford.cz

V pátek jste vyletěl z trati a musel z první etapy odstoupit, sobotu a neděli jste zvládl bez problémů. Nakonec jste dojel dvaadvacátý zejména díky třicetiminutové penalizaci za odstoupení z páteční etapy. Jste zklamaný?

Nehoda mě samozřejmě strašně štve, protože jsem neodjel kilometry, které jsem si předsevzal. Ale jsem rád, že jsme se i tak zlepšovali. Postupně jsme byli rychlejší a rychlejší, získával jsem jistotu. Ale do Monte Carla, kde nás v lednu čeká první závod příští sezóny, je hodně práce. A na asfaltu to pro nás bude zase nové. Nicméně auto je úžasné, je zábavné. Jsme na nejvyšším stupni a udržet standart je náročnější.

Od kterého z elitních pilotů jste slyšel slova útěchy?

Mluvil jsem s Ogierem i piloty od Stobartu. Norem Östbergem, který byl nyní ve Walesu druhý, či Estoncem Tänakem, jenž dojel šestý. A také Block, i když on je velký dravec. S Ogierem jsme před lety bojovali o titul juniorského mistra světa. I on se musel vyjezdit a měl několik karambolů.

Martin Prokop s vozem Ford Fiesta WRC na trati Britské rallye.foto: www.ford.cz

S jakými plány vstoupíte do příští sezóny, v jejímž průběhu byste měl absolvovat deset závodů mistrovství světa?

Měřítkem jsou pro mě Tänak a Östberg. Chci být nejrychlejším soukromníkem, což za jistých okolností znamená i stupně vítězů. Nemá smysl měřit se s Latvalou či Hirvonenem. Mají jiné auto, jsou jiná třída. Pokud se mi cíl podaří naplnit, budu i nejlepším Čechem v historii.

Maximem českého pilota dosud bylo páté místo Romana Kresty a Jana Kopeckého.

S Romanem jezdil tehdy v továrním týmu Ford můj navigátora Jan Tománek. A jeho velkým přáním je vybojovat ještě lepší umístění. Nebude to snadné. Ale jde o náš dlouhodobý cíl.

Martin Prokop s vozem Ford Fiesta WRC na trati Britské rallye.foto: www.ford.cz

Kdy je reálné, abyste se nejlepším soukromníkům přiblížil?

Uprostřed příští sezóny uvidíme, jestli jsme se posunuli. První závody budou nevyzpytatelné. Monte Carlo je specifické. Asfalt, led a sníh dohromady. Pak se jede Švédsko celé na sněhu, což také na porovnání nebude optimální. Budu potřebovat čas.

Jaký program vás čeká do lednového představení v Monte Carlu?

Chtěli bychom absolvovat tak tři čtyři testy. Ale stejně půjde maximálně o dvě stě kilometrů, protože více kilometrů jako soukromníci si stejně dovolit nemůžeme.

Martin Prokop s vozem Ford Fiesta WRC na trati Britské rallye.foto: www.ford.cz

Budete muset pracovat i na fyzické kondici nebo si vystačíte s přípravou, kterou jste absolvoval při závodění mezi juniory či minulé dvě sezóny ve třídě SWRC?

Musím potrénovat. Fiesta WRC vyžaduje větší soustředění, což je spojené s lepší fyzičkou. Teď se některé věci dějí tak rychle, že mi je hlava nebere. Stejný pocit jsem měl i při přestupu z juniorského auta do dvoulitrové Fiesty před dvěma lety. Nyní je zase vše ještě o jeden stupínek rychlejší. Občas si musím říct: Přemýšlej rychleji. Musím přidávat plyn, jako nikdy předtím. Je dobře, že jsme se do Walesu vypravili. Víme, co je potřeba zlepšit. A máme měsíc a půl, abychom tak učinili.

Reklama

Související témata: