Hlavní obsah

Jsem jako Gott, tvrdí čtyřkolkář Macháček

Pokaždé, když se vrátí z Dakaru, který vyhrál už pětkrát, řekne Josef Macháček (54) rezolutní: „Už nikdy!“ Jenže než se rok s rokem sejde, jeho čtyřkolka je nablýskaná a připravená na další porci kilometrů v písku, blátě a kamení...

Foto: Sport.cz

Josef Macháček se proti původnímu plánu opět vydá na Rallye Dakar v sedle čtyřkolky.

Článek

Proč říkáte po každém Dakaru, že už nepojedete, a pak se hrnete na start?

Jsem jako Karel Gott. Kolikrát už řekl, že končí minimálně ve Zlatém slavíku, a pokaždé se vrátil a většinou znovu vyhrál. Já jsem se to od něj jen naučil.

Jakou máte bilanci na Dakaru?

Deset závodních startů, z nichž jsem pětkrát čtyřkolky vyhrál a čtyřikrát nedojel. Poslední dva ročníky jsem cíl neviděl. Takhle končit nechci.

Co vás láká na nadcházejícím ročníku?

Vrací se víc k dakarské tradici. Cíl je jinde než start a jede se přes tři země. Začne se v Argentině, přes Chile se pak dostaneme do cíle v Peru. Nechce se mi jet jako doprovod, to není to pravé. Do Peru se těším, mám tam jeden tajný úkol, který zatím neprozradím. Chci se také podívat do nejvýše položeného hlavního města na světě, což je Lima.

Máte informace o trati?

Už jsem ji studoval. První část je po známých úsecích, ale v Peru se jede v neznámém prostředí. A to je výzva, jaké mám rád. Bude tam hodně písku, což mojí čtyřkolce nevadí. Hlavně abych se tam dostal.

Bude vaše čtyřkolka pro Dakar 2012 v něčem jiná než ta letošní?

Je hodně podobná té letošní, které jsem říkal Komtesa. Hodně dílů jsem vyměnil, především osu, ale riziko je v tom, že je nevyzkoušená. Jiné je čerpadlo a další věci. Snažil jsem se předejít problémům z minulého ročníku, ale záruku samozřejmě nemám. Navíc jedu bez mechanika, tak chci mít co nejméně práce. Jihoamerické Dakary mají jednu výhodu. Stroje už jsou na lodi, takže není možnost se v nich nimrat do poslední chvíle.

Vy dáváte čtyřkolkám jména, jak se jmenuje ta nová?

Panda.

Proč právě Panda?

Protože Panda je velmi vzácné, ušlechtilé zvíře. A také líné, jako já (smích). Za dobráckou tváří milého medvídka se však skrývá šelma...

To mluvíte o sobě, nebo jen o čtyřkolce?

O čtyřkolce, protože ta je podstatná. Co zmůžu, když čtyřkolka vypoví službu?

Říkal jste, že Panda je i líná. Copak může být jezdec na Dakaru líný?

On se veze. Maká stroj (smích).

Kolik jste postavil čtyřkolek pro nadcházející Dakar?

Kromě svojí ještě tři. Pro Poláky Sonika, Laskawiece a Albinowskiho.

S jakými letos pojedete ambicemi?

Dvakrát jsem vypadl, chci minimálně dojet.

Neříkejte, že vás nezajímá šesté vítězství...

Na špičku rychlostně mám, ale bude záležet na Pandě a na mojí tělesné schránce. Třeba po dvou dnech skončím... Roky nezastavím, s nimi ubývá fyzička. Nemohu už čekat zázraky. To je jako když chcete od staršího desetibojaře, aby vyhrával jako dřív, nejde to. A Dakar je pořádně těžký desetiboj. Ale já si říkám, že nemám štěstí v lásce, tak ho snad budu mít ve sportu (smích).

Kde pořád berete motivaci?

Bez touhy, že chci jet a chci jet dobře, a baví mě to, by nemělo závodění smysl. Pochopitelně jsou etapy, kdy mě to nebaví, ale takový je prostě Dakar. Letos mám odjeto dvanáct tisíc kilometrů, to je slušná porce. Uvidíme...

Pracujete na fyzičce?

Chodím na výlety... Popravě řečeno, moc ne.

Kdy letíte do Argentiny?

Už 26. prosince, takže Vánoce si užiju doma.

Reklama

Související témata: