Hlavní obsah

VIDEO: To je výzva! Lotyši vypravili na Dakar první elektromobil

PRAHA

Do dobrodružství jako za starých pionýrských časů automobilismu se při nadcházejícím ročníku Rallye Dakar pustí lotyšský tým s vozem OSCar eO. Jejich prototyp je totiž prvním soutěžním speciálem s ryze elektrickým pohonem. Podle navigátora a otce celého projektu Andrise Dambise přitom umí pádit stopadesátkou a ujede až 800 km.

Foto: Sport.cz

Prototyp vozu OSCar eO s čistě elektrickým pohonem určený pro Dakar 2012.

Článek

Při nejtěžší dálkové soutěži na světě již byla učiněna řada pokusů s alternativním pohonem, lotyšský experiment se ale jeví jako skutečná sci-fi. A tradiční přání většiny posádek „hlavně dojet do cíle“ nabírá pro Dambise a pilota Marise Saukanse zcela jiný rozměr, zápolení s náročnými podmínkami na trati totiž půjde ruku v ruce s bojem proti dosud nevyzkoušeným technologiím.

Lotyšský tým zvládl výrobu vozu za jediný rok a na Dakaru bude svůj prototyp prezentovat pod kódovým označením OSCar eO. „Během vývoje jsme několikanásobně zvedli možnosti vozu. Auto pohání elektromotor s operačním rádiem 800 kilometrů a maximální rychlostí 150 km/h. Podařilo se nám adaptovat vlastnosti vozu na specifické terény Dakaru, nicméně je jasné, že písek, prach a vedro budou skutečnou zkouškou. Přesto věříme, že tohle dobrodružství zakončíme úspěšně,“ poznamenal Dambis.

Naplnění ducha Dakaru

Vůz se v pondělí vydal na dalekou cestu do Argentiny, kde 1. ledna odstartuje v Mar de la Plata 34. ročník slavné soutěže. „Chceme dokázat, že i vůz poháněný elektřinou může být konkurenceschopný. Nicméně platí, že hlavním cílem je dojet. Nebude to jednoduché, ale není to nereálné. Vydáváme se po stopách pionýrů automobilismu. Do duchu Dakaru experimenty s alternativními pohony perfektně zapadají,“ dodal Dambis.

Lotyšský vůz pohání šestnáct bateriových bloků s celkovým napětím 512 voltů a energií 52 kWh. Elektromotor má nominální výkon 150 kW a ve špičce až 235 kW. Dobíjení obstarává generátor o nominálním výkonu 60 kW, který pohání do vozu implementovaný 3,5litrový spalovací motor z Nissanu V6. Součástí vozu je i 240litrová nádrž pro palivo do spalovacího motoru, který je určen jen pro dobíjení baterií.

„Jsem na ten pokus hodně zvědavý. Sám mám firmu na elektromotory a tohle by mohla být zajímavá cesta,“ komentoval lotyšský projekt pro Sport.cz šéf českého Offroadsport týmu a pravidelný účastník Dakaru Miroslav Zapletal, který nadcházející ročník soutěže absolvuje jako řidič asistenčního kamiónu pro stáj Caroline, v jejíchž barvách si odbude dakarskou premiéru legendární polský skokan na lyžích Adam Malysz.

Reklama

Související témata: