Hlavní obsah

Na Jänner rallye se představí Kopecký i Hänninen, chybí Kresta

PRAHA

Oba jezdci továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký a Juho Hänninen z Finska se představí na lednové Jänner rallye, která bude opět po čtyřech letech součástí mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Na startu v rakouském Freistadtu bude naopak chybět úřadující šampion Roman Kresta, jenž se do závodu nepřihlásil.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Juho Hänninen s Fabií S2000

Článek

Kresta není jediným z předních českých jezdců, kteří budou 6. a 7. ledna na startu chybět. Mezi 115 přihlášenými posádkami je jen 28 českých. Na domácích tratích jich ve "velkém" mistrovství startuje většinou dvakrát tolik.

"Je to škoda, rádi bychom měli na startu třeba sto českých jezdců. My můžeme jen vytvářet podmínky pro jejich start a to jsme udělali," řekl tiskový mluvčí rallye Armin Holenia na dnešní tiskové konferenci v Praze. "S výjimkou Romana Kresty ale bude startovat celá česká elita," doplnil ho ředitel organizačního výboru rallye Ferdinand Staber.

Bývalý tovární jezdec Škody a Fordu vysvětlil neúčast tím, že soutěž byla do kalendáře zařazena nově a zejména ekonomický plán jeho týmu pro rok 2012 už byl nastaven. "Navíc termín je hodně brzký," řekl Kresta ČTK. Zkušený pilot má navíc v současnosti vážné osobní problémy a rozhodl se věnovat rodině. V dalších závodech sezony již ale nebude chybět.

Od příštího roku bude rallye součástí MMČR

Jänner rallye byla součástí MMČR v letech 2004 až 2008 a bude jí i v příštích třech letech. "Jsme rádi, že opět budeme součástí českého šampionátu. Spolupráce je velice výhodná. Nejen proto, že se rallye zúčastní čeští jezdci, ale i proto, že se na jeho organizaci podílí lidé z jihu Čech," uvedl Staber.

Pořadatelé pro jezdce připravili prémie v celkové výši 55.000 eur. Finanční bonusy se budou rozdělovat nejen za celkové umístění, ale zejména za výsledky na jednotlivých rychlostních zkouškách. "Vítěz každé erzety dostane tisíc eur," prozradil Staber. Měřených testů je celkem osmnáct. "Nemyslím si ale, že někdo vyhraje všechny. To považuji prakticky za nemožné," řekl Staber.

Lednová soutěž patří obecně mezi oblíbené zejména proto, že se často jezdí na sněhu. Podle předpovědí by tomu tak mělo být i začátkem příštího roku. "V některých místech už sníh leží, někde až 20 centimetrů. Jestli to ale bude sněhová rallye, to zjistíme až šestého ledna," dodal Staber.

Reklama

Související témata: