Hlavní obsah

Peterhansel má dakarský rekord, moc v něj ale nevěřil

PRAHA

Deset. Přesně tolik triumfů dokázal nasbírat Francouz Stéphane Peterhansel na Rallye Dakar. Na jubilejní vítězství si ale musela jedna z legend slavné soutěže hodně dlouho počkat. Vždyť naposledy se Peterhansel radoval z celkového triumfu v roce 2007 při posledním africkém dějství Dakaru. A jak po dojezdu do peruánské Limy šestačtyřicetiletý veterán konstatoval, sám do poslední chvíle desátému zářezu nevěřil.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Stéphane Peterhansel s vozem Mini Monster při předposlední etapě Rallye Dakar.

Článek

„Když si uvědomíte, jak těžké je vyhrát Dakar, tak je téměř nepředstavitelné, že jsem byl schopný triumfovat desetkrát. Taky to ale trvalo, na to jubilejní vítězství jsem si musel pět let počkat,“ konstatoval šťastný Peterhansel v cíli po bezmála 8500 kilometrech za volantem.

Dakarský fenomén poprvé triumfoval u Růžového jezera v Senegalu v roce 1991 za řídítky motocyklu a poté ještě pětkrát, naposledy v roce 1998. Už to stačilo, aby se Peterhansel stal jednou z nejvýznamnějších postav rallye. Rok nato přesedl do terénního Nissanu a v roce 2004 se poprvé radoval z vítězství i v kategorii automobilů. O rok později triumf obhájil a o dva roky při africké derniéře později vyhrál za volantem potřetí.

Stéphane Peterhansel (vpravo) oslavuje se svým navigátorem Jeanem Paulem Cottretem triumf na Rallye Dakar. Francouz vyhrál celkově podesáté, počtvrté v kategorii automobilů.foto: ČTK/AP/Karel Navarro

„Vítězstvím v Jižní Americe ze mě spadlo velké břemeno, beru jej jako jeden z největších triumfů. Soutěž byla hodně vyrovnaná a byl jsem neustále pod velkým tlakem,“ prohlásil s viditelnou úlevou Peterhansel.

Návrat modrého šátku

Francouzský závodník letos ukončil tříleté panování jezdců Volkswagenu a získal premiérové vítězství pro tým Mini. „Nejsladším triumfem pro mě navždy bude mé první vítězství s motorkou, to letošní má ale také speciální příchuť. Na startu jsem sám sobě příliš nevěřil. Říkal jsem si, že už jsem možná moc starý, že nemám šanci na úspěch nebo že mi Jižní Amerika prostě není souzená. A nakonec bylo všechno úplně jinak,“ poznamenal s úsměvem Peterhansel.

Za jubilejním vítězstvím jel s talismanem, který pamatuje jeho první triumfy. „Celou dobu jsem vozil v kapse modrý šátek, který jsem nosil ještě na motorce. Tohle je příběh návratu modrého šátku,“ dodal Peterhansel.

Reklama

Související témata: