Hlavní obsah

Štajf za polárním kruhem nezmrzl a veze i poháry

Karel FeltPrávo

Posádka Vojtěch Štajf - Petra Řiháková se Subaru Impreza WRX Sti se za polárním kruhem na Arctic Lapland Rally neztratila. Jako první Češi, kteří kdy startovali na vůbec nejsevernější soutěži, nejenže dojeli do cíle, ale získali ve finském Rovaniemi i několik ocenění.

Foto: Sport.cz

Posádka Vojtěch Štajf - Petra Řiháková na trati Actic Lapland Rally.

Článek

Ze 126 posádek dojel Štajf celkově 25., ale skončil jako druhý cizinec v cíli za ostříleným Rusem Radikem Šajmijevem s Peugeotem 207 S2000. Petra Řiháková byla vyhlášena nejlepší dámou rallye a společně triumfovali mezi smíšenými posádkami.

„Už když jsme na sever odjížděli, bylo nám jasné, že půjde především o sbírání zkušeností. To se potvrdilo hned při seznamovacích jízdách, kdy jsme najezdili 1500 kilometrů, navíc jsme jednou i zapadli do závěje. Z ní jsme dolovali auto dvě hodiny a bylo nám jasné, že nic podobného se nám při vlastní soutěži už stát nesmí,“ ohlédl se za premiérovým startem Štajf.

Posádka Vojtěch Štajf - Petra Řiháková na trati Actic Lapland Rally.foto: Marko Mäkinen

Povinné polární oblečení tak našlo využití. Když rtuť teploměru klesla na -27 stupňů Celsia, ocenili i boty se speciálními vyhřívanými vložkami, jinak by skončili s omrzlinami dolních končetin.

Vojtěch Štajf (vpravo) s navigátorkou Petrou Řihákovou oslavují v cíli Arctic Lapland rallye v Laponsku.foto: Marko Mäkinen

„Závody to byly v každém případě nádherné a velice náročné. Rychlostní zkoušky tu mají běžně kolem třiceti kilometrů, při kterých je auto pořád ve smyku nebo někde letí přes horizont. A tak jsme moc rádi, že jsme vše nakonec zvládli. Výsledek ocenili i místní, kteří nám v cíli jako nováčkům severských soutěží velice gratulovali,“ liboval si jezdec.

Reklama

Související témata: