Hlavní obsah

Švédskou rallye vede Latvala, Prokop je devátý

KARLSTAD

První etapa Švédské rallye se odehrála ve znamení bitvy finských pilotů, z nichž má po deseti rychlostních zkouškách navrch Jari-Matti Latvala s fordem. V druhé polovině dne setřásl Mikka Hirvonena v citroënu a má před ním náskok 16,8 sekundy. Těsně třetí je Nor Petter Solberg, zatímco mistr světa Sébastien Loeb bude v dalších dnech dohánět dvouminutovou ztrátu, kterou nabral po nedobrovolném výletu mimo trať. Čech Martin Prokop ve fordu je devátý.

Foto: ČTK/AP

Finský pilot Jari-Matti Latvala během Švédské rallye

Článek

Vítěz předchozích dvou ročníků severské rallye Hirvonen jako jediný vyhrál už tři testy, ale v deváté zkoušce mu podle jeho slov "odešly" pneumatiky. Byl v ní o čtvrt minuty pomalejší než Latvala, což zatím činí mezi oběma Finy rozdíl.

Osminásobný světový šampion Loeb z Francie byl nejrychlejší stejně jako Latvala dvakrát, ale jeho naděje na vítězství podle všeho skončily v sedmé erzetě. Po smyku skončil ve sněhové bariéře a nabral dvouminutové manko. Navíc jede s desetisekundovou penalizací za pozdní příjezd do časové kontroly. Dočasně se propadl až za Prokopa mimo první desítku pořadí, ale na konci dne už byl sedmý.

Prokop za ním zaostává o 18 sekund, před sebou má s desetisekundovým náskokem ještě Patrika Sandella ze Švédska, soupeři za ním ztrácejí přes půl minuty. Prokopovým maximem bylo sedmé místo v předposlední zkoušce.

První etapu nedokončil Španěl Dani Sordo, který za volantem mini vyhrál čtvrteční prolog. Zastavit musel v osmém testu.

Švédská rallye, po 1. etapě:
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS WRC)1:23:50,8
2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC)-16,8
3. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS WRC)-18,6
4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS WRC)-32,3
5. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS WRC)-1:12,1
6. H. Solberg, Minor (Nor., Rak./Ford Fiesta)-1:48,5
7. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3 WRC)-2:08,9
...
9. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS WRC)-2:26,9

Reklama

Související témata: