Hlavní obsah

Tomeček jde do Rallye Dakar s respektem

PRAHA

Už podeváté vyrazí na trať Rallye Dakar Tomáš Tomeček, který bude řídit kamión Tatra tradičně složené česko-brazilské posádky spolu s Jaromírem Martincem a Andrém de Azevedem. V minulém ročníku pouštního dobrodružství skončil Tomečkův vůz druhý, k letošní rallye, považované všeobecně za nejtěžší v historii, ale 33letý pilot hledí s respektem.

Článek

"Netroufnu si mluvit o tom, že jedeme vyhrát, před obtížnou soutěží mám úctu a navíc se mezi kamióny schází konkurence, jaká na Dakaru dobrých patnáct let nebyla. Chceme dojet hodně vpředu, ale hlavně dorazit ve zdraví do cíle," prohlašuje Tomeček, jenž se hned při své první účasti v roce 1994 radoval z vítězství jako člen Lopraisovy posádky.

Od roku 1999, kdy usedl k volantu, se mu soutěž kamiónů nepovedlo vyhrát: "Prvenství mě láká, ale k tomu potřebujete i velkou dávku štěstí. Každopádně je pro mne Dakar drogou, upřímně se na to africké dobrodružství těším a čím více bude trať rozbitá, tím lépe pro tatru."

Cíl až v Dakaru

Spolujezdec Martinec připomíná, že už v předešlých letech byla posádka blízko triumfu, ale nevyhnuly se jí technické problémy nebo havárie: "Sice to zní jako otřepaná fráze, ale soutěž opravdu končí až v Dakaru."

Kromě členitější a rozbitější tratě čekají na kamióny také náročnější duny. "Egyptské pískové etapy byly jen rychlé, nyní nás ale čekají hlavně v Mauretánii nízké měkké duny, což je mnohem horší na jízdu, a přes Maroko zase povedou kamenité trasy," předpokládá Tomeček.

Čekají jen na víza

K novoročnímu startu do Francie u města Clermont-Ferrand vyrážejí závodní tatra i doprovodný kamión stejné značky, řízený mechanikem Petrem Vodákem, už 26. prosince.

"Máme sbaleno, jen čekáme na víza. Stihli jsme i ostré testování ve slovenské Senici, po němž jsme ještě upravili tlumiče," uzavírá Tomeček, který jako konkurenci vidí vedle krajana Lopraise tři ruské kamazy, dva vozy stáje Ginaf, kamión DAF Nizozemce de Rooye a nový model automobilky Hino řízený Japoncem Sugawarou.

Reklama

Související témata: