Hlavní obsah

Domácí šampionát v rallye odstartuje v Rakousku

PRAHA

Netradičně už v lednu odstartuje mistrovství České republiky. A navíc na nestandardním místě: domácí elita si to o nadcházejícím víkendu poprvé rozdá na sněhu při Jänner rallye v okolí rakouského Freistadtu.

Foto: internet

Václav Pech bude v letošní sezóně obhajovat titul mistra Česka i Slovenska.

Článek

Na rozdíl od předešlých let tak nebude prvním dílem šampionátu březnová Rallye Šumava. Díky zařazení soutěže v Rakousku bude mistrovství osmidílné, do konečného hodnocení se však bude počítat pouze sedm výsledků.

Kompletní špička se již několik dní připravuje přímo v dějišti na sněhovou soutěž. Tratě v okolí Freistadtu jsou totiž pokryté ledem a sněhem a podle předpovědí počasí by tento stav měl vydržet až do pátečního startu.

Kopeckého premiéra s fabií

Vedle dvojnásobného českého mistra Václava Pecha je přihlášeno dalších dvanáct posádek se speciály WRC, Tomáš Hrdinka však bude s největší pravděpodobností na startu chybět. Premiérové představení Fabie WRC čeká Jana Kopeckého, Jozef Béreš usedne do Hyundaie Accent WRC. Z elity tak chybí pouze Roman Kresta, jenž bude řídit druhý accent.

Hlavním rakouským soupeřem české špičky by měl být úřadující mistr Raimund Baumschlager, který usedne pouze do 'enkového' mitsubishi. Díky slabšímu výkonu proto uvítal sněhovou nadílku. "Nyní můžeme trochu zmenšit velkou nevýhodu ve výkonu oproti Čechům s vozy WRC. Přesto zůstávají Václav Pech, Karel Trněný, Jan Kopecký, Tomáš Enge a Polák Leszek Kuzaj favority na celkové vítězství," jmenoval Baumschlager.

Soutěž bude zahájena v pátek ráno a v první etapě na startující čeká deset rychlostních zkoušek, v sobotu dalších sedm. Vítězná posádka bude známa po odjetí téměř 245 kilometrů rychlostních zkoušek kolem 17. hodiny.

Kalendář Mezinárodního mistrovství ČR:
8. - 10. lednaIQ - Jänner rallye (Rakousko)
25. - 27. březnaMogul Šumava rallye Klatovy
30. dubna - 1. květnaRallye Matador Tatry Púchov (Slovensko)
27. - 29. květnaSeat rallye Český Krumlov
9. - 11. červenceRallye Bohemia Mladá Boleslav
26. - 29. srpnaBarum rallye Zlín
24. - 26. záříRallye Příbram
21. - 23. říjnaHorácká rallye Třebíč

Reklama

Související témata: