Hlavní obsah

První podnik MČR v rallye zatím vede Baumschlager

FREISTADT

Úřadující rakouský šampión Raimund Baumschlager nečekaně dominuje úvodnímu dnu Jänner rallye, která je prvním dílem mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Baumschlager vede průběžné pořadí po osmi z deseti dnešních rychlostních zkoušek s náskokem necelých dvou minut před Janem Kopeckým.

Foto: Škoda Motorsport

Jan Kopecký s fabií jede v úvodním podniku MČR v rallye zatím na druhém místě.

Článek

Baumschlager přitom startuje se starším Mitsubishi Carisma skupiny A, které má nižší výkon i horší jízdní vlastnosti než vozy specifikace WRC, do kterých usedá česká špička. I přes tento handicap využívá zkušeností z předešlých startů na tratích v okolí Freistadtu a suverénně vede. "Snažím se jet relativně co nejrychleji a bezchybně. Sám se až divím, že to takhle jde," podotkla jednička rakouských soutěží.

Pech skončil na střeše

České rallyeové hvězdy měly naopak řadu problémů - s technikou i jízdním stylem na pro ně nezvyklém sněhu a ledu, kdy musejí používat pneumatiky s hřeby. Nejmarkantněji to bylo vidět na úřadujícím českém mistru Václavu Pechovi, který je až pátý.

"Už se do toho stylu dostávám, ale jde to těžko," přiznal Pech. Na čtvrtém měřeném úseku dokonce skončil na střeše. "Něco podobného se mi stalo poprvé v kariéře," kroutil hlavou.

Kopeckého fabii trápila převodovka

Problémy měl zatím i nejlepší Čech Kopecký. Dvě rychlostní zkoušky jej totiž trápily problémy s převodovkou. "Nakonec to byl nějaký špatný kabel. Stále se ale učíme. Jak jezdit na sněhu, tak i ovládat fabii," podotkl Kopecký, jenž si nedělá velké šance na zlikvidování náskoku vedoucího Rakušana.

"V noci sice asi zpomalí, aby neriskoval. V sobotu ale vše klidně získá zpět," soudil. Jezdci Škoda Matador teamu by tak mohli pomoci jedině Baumschlagerovy technické či jezdecké problémy. Dosavadnímu lídrovi se totiž jako jedinému vyhýbají.

V sobotu na startující čeká zbývajících sedm měřených úseků. Vítězná posádka bude známa kolem 17. hodiny.

Jänner rallye - po první etapě
1. Baumschlager, Wicha (Rak./Mitsubishi Carisma EVO V)2:10:23,6
2. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia WRC)+ 1:56,2
3. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)+ 3:25,9
4. Enge, Gross (Ford Focus WRC)+ 4:09,0
5. Valoušek, Houšť (Toyota Corolla WRC)+ 4:31,1

Reklama

Související témata: