Hlavní obsah

Devátou etapu Dakaru ovládly Kamazy, Loprais ztrácí

NÉMA (Mauritánie)

Až dnes ráno byly konečně známy výsledky kategorie kamionů v Rallye Dakar po páteční deváté etapě. První dvě místa obsadily ruské kamazy Firdause Kabirova a Vladimira Čagina, třetí dojel Belgičan Gerard de Rooy s dafem. Další místa patřily tatrám Tomáše Tomečka a Karla Lopraise. Loprais je nyní celkově pátý, Tomeček druhý. Pořadí i nadále vede Čagin.

Foto: koláž Sport.cz s použitím www.lrt.cz

Tomáš Tomeček

Článek

Výsledky dalších českých posádek, které absolvují rallye v jiných kategoriích, zatím stále nejsou k dispozici. Dnešní desátá a nedělní jedenáctá etapa byly z obavy před útoky loupeživých band na území Mali zrušeny. Konvoj motocyklů, automobilů a kamionů se společně přepraví do Bobo Dioulasso v Burkině Faso, kde je v pondělí čeká volný den.

Tomeček musel opravovat

Tomečka v pátek zbrzdila porucha. "Museli jsme zastavit s podezřením, že vypadlo táhlo plynového pedálu. Bylo to ale horší, protože táhlo bylo ulomené," líčil trable navigátor Tomečkovy tatry Jaromír Martinec. "Naštěstí tak, že jsme to mohli zdrátovat a nemuseli jsme vytahovat svářečku. I tak nám ale oprava pár minut zabrala," uvedl dále Martinec.

Na cestě přes deset hodin

Páteční etapa byla zatěžkávací zkouškou pro všechny účastníky pouštní rallye. "Strávili jsme na cestě více než deset hodin. Nejtěžší přitom nebylo překonat bolest ve ztuhlých svalech, ale udržet koncentraci," svěřil se se svými dojmy vítěz soutěže automobilů Francouz Stéphane Peterhansel.

"Jelo se po kamenitých cestách a šlo to pomalu. Bylo to opravdu hodně těžké, ale mně takové úseky sedí," pochvalovala si Němka Jutta Kleinschmidtová, která se svým volkswagenem dojela na třetím místě.

9. etapa: Tidžikža - Néma:
(739 km/736 km rychlostní zkouška)
Kamiony:
1. Kabirov (Rus./Kamaz)12:01:38
2. Čagin (Rus./Kamaz)+4:06
3. G. De Rooy (Belg./DAF)+5:17
4. Tomeček (ČR/Tatra)+19:17
5. Loprais (ČR/Tatra)+23:29
6. Mardějev (Rus./Kamaz)+52:35
Průběžné pořadí:
1. Čagin (Rus./Kamaz)35:57:20
2. Tomeček (ČR/Tatra)+58:41
3. G. De Rooy (Belg./DAF)+1:53:10
4. Kabirov (Rus./Kamaz)+1:55:57
5. Loprais (ČR/Tatra)+2:03:05
6. Mardějev (Rus./Kamaz)+4:29:35

Reklama