Hlavní obsah

Češi chystají žalobu na organizátory Dakaru

S rozporuplnými pocity se vrátili z Rallye Dakar členové obou českých posádek Offroad centrum týmu - Jana Tylšová a Petr Kubík. Jejich toyoty skončily již po sedmé etapě. Sice jsou rádi, že se slavného závodu zúčastnili, ale zároveň chystají žalobu na organizátory soutěže.

Foto: www.4wdonline.com

Toyota Landcruiser při Rallye Dakar

Článek

Proč? Kvůli nedodržení reglementu rallye. "Dakar se stal jen bojem o peníze. Amatérské posádky nemají šanci, protože jsou jednoznačně upřednostňovány tovární týmy," zlobí se Petr Kubík. Důvodem, pro který se chce s vedením soutěže soudit, je fakt, že nebyla dodržena pravidla, která určují, že minimálně polovina účastníků musí dokončit etapu před setměním.

Předmětem kritiky Kubíka stejně jako další účastníce rallye Jany Tylšové byla i náročnost soutěže. Zatímco vloni byl s nadsázkou závod označován jako výlet, letos již pole účastníků prořídlo na méně než polovinu. "Výsledky víkendových etap se neměřily oficiálně kvůli bezpečnostním rizikům, ale pravý důvod byl, aby aspoň někdo do Dakaru dojel," domnívá se Tylšová.

Z afrických etap si oba přivezli i množství zážitků. "Při jedné etapě jsme museli zastavit, protože před námi po trati pobíhal kůň. Jinde zase tamní obyvatelé postavili přes cestu hromady kamení," vzpomíná Tylšová, kterou zaskočily i africké děti. "Když jsme zapadli v duně, tak jeden z posádky vyhrabával auto a druhý odháněl malé domorodce, aby nám něco nesebrali," popisuje.

Martin Oswald a Lukáš Vacovský jsou stále v Africe a pojedou s oběma vozy do Dakaru.

Reklama

Související témata: