Hlavní obsah

Loprais i Tomeček se nadále perou s Dakarem

PRAHA/TIDŽIKŽA

Pátek byl černým dnem posádek českých kamiónů na Rallye Dakar. Zlomené přední hřídele byly téměř osudné oběma tatrám. 'Pan Dakar' Karel Loprais dokonce zvažoval odstoupení, v sobotu se nakonec na start 16. etapy - stejně jako Tomáš Tomeček - postavil. Obě posádky však páteční etapu dokončily s notným zpožděním a čeká je proto penalizace.

Foto: www.loprais.cz

Soutěžní Tatra Karla Lopraise (vpravo) s doprovodným kamiónem stejné značky.

Článek

"Do cíle jsme dorazili v půl páté ráno. Komisaři už tu nebyli, takže vyfasujeme penalizaci za pozdní příjezd. Pracovali jsme na vozu a připravili ho do další etapy," konstatoval na internetových stránkách Tomečkova týmu Jaromír Martinec.

Navzdory internetové stránce Lopraisova Tatra teamu, která pochmurně sděluje, že není možno pokračovat v soutěži, i druhá tatra vyrazila směr Dakar. Informoval o tom portál Dakar.cz s odvoláním na manažera Milana Lopraise: "Karel právě vyrazil, ještě čekáme, jaká bude penalizace. Ovšem auto se podařilo opravit. Jsme stále ve hře! Chci uklidnit fanoušky: Karel jede!"

Ruský trest

Smolný včerejší den zkompletoval trest pro české posádky a Nizozemce Gerarduse de Rooye za nedodržení přesného průjezdu nařízenými místy v itineráři středeční etapy. Bylo to na podnět ruských soutěžících Čagina a Kabirova.

Po kontrole navigačního zařízení byl De Rooy potrestán dvaceti minutami, Tomeček a Loprais dostali penalizaci ještě o pět minut větší. "Je to cílený útok na všechny, kteří ohrožují kamazy. Rusové dosáhli, čeho chtěli," uvedl Martinec. Tomeček klesl v průběžném pořadí na třetí místo o jedenáct vteřin za Kabirova, na vedoucího Čagina však ztrácel přes devadesát minut. Loprais se propadl na páté místo, jeho ztráta byla přes dvě a půl hodiny. Ještě ale není známa zmíněná penalizace, ztráta se tak ještě navýší.

Oba totiž zdržel objezd soliska, zatímco kamazy zariskovaly a volily nedoporučenou cestu přes něj. Tomeček navíc musel Lopraise, který zapadl, vytáhnout.

Reklama

Související témata: