Hlavní obsah

Pětice továrních týmů otevře MS v rallye

PRAHA

Pouhých pět továrních týmů se přihlásilo do letošního ročníku MS v rallye, který odstartuje víkendová Rallye Monte Carlo. Už loni odstoupil tým Hyundai a letos nepojede o týmové body ani Škoda, byť se chce v polovině roku vrátit. Po roční absenci je zpět tovární tým Mitsubishi s novým Lancerem WRC 04, Peugeot chce zpět královskou korunu se supernovinkou 307 WRC.

Foto: Subaru

Nor Petter Solberg z týmu Subaru bude obhajovat loňský titul.

Článek

Výraznou úpravou soutěžních řádů došlo také k podstatným změnám ve složení továrních týmů. Vzhledem k tomu, že v jedné soutěži lze nasadit pouze dva tovární speciály, tak bez práce zůstal například Skot Colin McRae, propuštěný Citroënem, ale také Francouz Didier Auriol, který se rozešel se Škodou, a Fin Harri Rovanperä, s nímž neprodloužil smlouvu pro změnu Peugeot.

Zkušenost vs. mládí

Tovární týmy se snaží skloubit zkušenost ostřílených matadorů s dravostí mládí, které je pro ně navíc i levnější. Většinou stanovili jasného jezdce číslo jedna, který odjede celý seriál, a vedle něho mají dva a více mladíků, již pojedou jen část programu například i podle toho, který povrch jim víc vyhovuje.

Nejdál šel v tomto směru tým Mitsubishi, který se vrátil na scénu s cílem dobýt zpět pozice z druhé poloviny devadesátých let, kdy automobilovým soutěžím s lancerem vládl Fin Mäkinen. Jedničkou bude Francouz Panizzi, který se u Peugeotu nikdy nedočkal této role. Vedle něho se budou na druhém voze střídat Ital Gianluigi Galli, Španěl Daniel Sola a Fin Kristian Sohlberg.

Dvě soutěže navíc

Revolučních změn doznal i kalendář šestnáctidílného seriálu mistrovství světa. Začíná se sice tradičně ve Francii, konec však nebude ve Velké Británii, ale šampionát uzavře v listopadu Australská rallye. Jako třetí podnik v pořadí se pojede poprvé v historii Mexická rallye a v září si odbude premiéru v MS Japonská rallye. Žádná soutěž však ze seriálu nevypadla, naopak byly dvě přidány.

Světový šampionát otevře tradiční Rallye Monte Carlo. Ve čtvrtek večer čeká její účastníky krátký shakedown, v pátek pak první etapa, v níž se jezdci poperou s časem v šesti rychlostních zkouškách. V sobotu je připraveno pět měřených úseků, v nedělní třetí etapě uzavřou soutěžní premiéru čtyři erzety.

Složení továrních týmů pro rok 2004
SUBARU (Subaru Impreza WRC)
P. Solberg (Nor.) - P. Mills (V. Brit.) M. Hirvonen (Fin.) - J. Lehtinen (Fin.)
CITROËN (Citroën Xsara WRC)
S. Loeb (Fr.) - D. Elena (Monaco) C. Sainz (Šp.) - M. Martí (Šp.)
PEUGEOT (Peugeot 307 WRC)
M. Grönholm (Fin.) - T. Rautiainen (Fin.) F. Loix (Belg.) - S. Smeets (Belg.)
FORD (Ford Focus WRC)
M. Märtin (Est.) - M. Park (V. Brit.) F. Duval (Belg.) - S. Prévot (Belg.)
MITSUBISHI (Mitsubishi Lancer WRC 04)
G. Panizzi (Fr.) - H. Panizzi (Fr.) G. Galli (It.) - G. D'Amore (It.)
Kalendář MS v rallye 2004
23. - 25. 1.Rallye Monte Carlo
6. - 8. 2.Švédská rallye
12. - 14.3.Rallye Mexiko
16. - 18. 4.Rallye Nový Zéland
14. - 16. 5.Kyperská rallye
4. - 6.6.Rallye Akropolis
25. - 27.6.Turecká rallye
16. - 18. 7.Argentinská rallye
6. - 8. 8.Finská rallye
20. - 22. 8.Německá rallye
3. - 5. 9.Japonská rallye
17. - 19. 9.Britská rallye
1. - 3. 10.Rallye Sanremo
15. - 17. 10.Rallye Korsika
29. - 31. 10.Katalánská rallye
12. - 14. 11.Australská rallye

Reklama

Související témata: