Hlavní obsah

Märtin se ujal vedení ve Švédsku, Grönholm se propadl

KARLSTAD/PRAHA

Pilot týmu Ford Markko Märtin se ujal vedení po první etapě Švédské rallye. Estonec vystřídal po třetí erzetě v čele průběžného pořadí Fina Grönholma, který se vinou technických problémů propadl na šesté místo. Pokud by Märtin svou pozici udržel až do závěru soutěže, vstoupil by do historie jako první vítěz severské soutěže, který nemá finský nebo švédský pas.

Foto: Ford Motor Company

Estonec Markko Märtin s fordem při první etapě Švédské rallye.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobný mistr světa Grönholm s ostře sledovanou novinkou, Peugeotem 307 WRC, začal v okolí Karlstadu nejlépe a ještě po druhé erzetě se držel na čele průběžného pořadí, následován Španělem Sainzem, Märtinem a Francouzem Loebem.

"První erzeta byla naprosto parádní, ale už ve druhé jsme se setkali s nepříjemností, která bohužel letos k soutěži patří - na vozovce se míchá led se šotolinou, takže trpí hřeby na pneumatikách a auto se velice obtížně ovládá," komentoval Fin průběh soutěže po druhé rychlostní zkoušce.

Jenže v nezvykle dlouhém třetím rychlostním testu (52,57 km) zradil Grönholma posilovač řízení, Fin dokončil erzetu až na jedenáctém místě a celkově se propadl na sedmou příčku. Bezchybný výkon naopak vynesl do čela Märtina, jemuž na paty šlapal Loeb.

Švédská rallye na Sportu.cz
PŘEKVAPENÍObleva ztrpčuje jezdcům život
HEGEMONIEChuť vítězství jen pro Švédy a Finy

Citroën triumfoval ve sprintu

Estonec triumfoval i v následující identické erzetě a upevnil si průběžné vedení. Své kvality ukázal v předposledním rychlostním testu opět Grönholm, když dojel druhý a celkově si polepšil o jednu příčku. O jedno místo nahoru poskočil i Petter Solberg se subaru, který z průběžného třetího místa vytlačil Carlose Sainze s citroënem.

Jezdci týmu citroën měli dvojnásobný důvod k radosti v závěru dne, kdy ukořistili první dvě místa v krátkém sprintu (1,86 km). Märtin třetím časem jistil vítězství v první etapě s náskokem třiadvaceti sekund před Loebem. Pouhé tři sekundy na Francouze ztrácí Solberg, čtvrtý Sainz bude dohánět téměř třičtvrtě minuty.

Ani ve druhém dílu MS se nedaří při obnovené premiéře týmu Mitsubishi s vozem Lancer WRC. Francouz Gilles Panizzi musel ze soutěže odstoupit kvůli problémům s převodovkou, Fin Kristian Sohlberg figuruje až ve čtvrté desítce.

Švédská rallye pokračuje v sobotu druhou etapou, v níž na jezdce čeká osm rychlostních zkoušek v celkové délce 152,40 km.

Švédská rallye - po 1. etapě
1. Märtin (Est./Ford)1:11:25,9
2. Loeb (Fr./Citroën)+ 23,3
3. Solberg (Nor./Subaru)+ 26,9
4. Sainz (Šp./Citroën)+ 44,1
5. Tuohino (Fin./Ford)+ 55,4
6. Grönholm (Fin./Peugeot)+ 58,7
7. Hirvonen (Fin./Subaru)+ 1:16,2
8. Duval (Bel./Ford)+ 1:27,6
9. Carlsson (Švéd./Peugeot 206)+ 1:38,1
10. Loix (Bel./Peugeot)+ 1:41,3

Reklama

Související témata: