Hlavní obsah

Pech vítězem rallyesprintu v Okříškách

OKŘÍŠKY

Dvojnásobný mezinárodní mistr republiky v automobilových soutěžích Václav Pech vstoupil vítězně do letošního domácího šampionátu ve sprintrallye. Na voze Ford Focus WRC a se spolujezdcem Petrem Uhlem vyhráli úvodní Rallye Vysočina v Okříškách.

Foto: Zdeněk Sluka pro PRÁVO

Ford Focus WRC Václava Pecha

Článek

Posádka jedoucí v barvách Euro Oil Teamu sváděla od začátku 245,37 km dlouhé soutěže napínavý souboj s obhájci titulu v kategorii rallyesprintů Štěpánem Vojtěchem a Michalem Ernstem jedoucími s peugeotem.

Definitivní rozhodnutí přinesla až osmá z devíti rychlostních zkoušek, na které postihl Vojtěcha defekt levé zadní pneumatiky, což ho stálo 40 sekund a dalších 45 vteřin ztratil po smyku na poslední erzetě soutěže. To jej odsunulo na páté místo.

Vojtěch využil zaváhání bratra

"Vletěl jsem do kaluže a takřka ztratil výhled. Důsledkem byl smyk, po kterém se nám dostala přední kola auta mimo trať a chvíli trvalo, než jsme mohli pokračovat v jízdě," vylíčil Š. Vojtěch spolupracovníkovi ČTK.

Problémů svého mladšího bratra využil Tomáš Vojtěch (Peugeot 206 WRC), který jel poprvé s novým spolujezdcem Miroslavem Fantou. Do šesté zkoušky bojoval o třetí místo se slovenským jezdcem Tiborem Cserhalmim startujícím s Mitsubishi Lancer skupiny N a jednu zkoušku dokonce vyhrál. Po osmé rychlostní zkoušce se však starší z Vojtěchů dostal na druhé místo, které udržel.

Pech chytil rytmus rychle

Vítězný Václav Pech, který se letos vedle snahy o obhajobu mezinárodního titulu rozhodl pro kompletní start v seriálu rallyesprintů, v cíli zářil spokojeností. "Prvních několik zkoušek jsem se rozjížděl, ale rychle se mi podařilo chytit rytmus. Chybou na čtvrté erzetě jsem dodal Štěpánu Vojtěchovi chuť a začaly správné závody. Škoda, že jsme nemohli spolu bojovat až do cíle, ale ani tak jsem nechtěl nic nechat náhodě," řekl vítěz.

Tomáš Vojtěch, který nejel úvodní podnik mezinárodního mistrovství v Rakousku, absolvoval první letošní start. "Spokojeni jsme po všech stránkách. S novým spolujezdcem jsme si vyzkoušeli spolupráci a postupně si na sebe zvykali. Začátek byl opatrný, a i když se nám dařilo postupně zrychlovat, nebyl důvod bláznit. Důležité byly najeté kilometry," řekl starší z bratrů Vojtěchových.

MČR v sprintrallye
Rallye Vysočina
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)37:37,4
2. T. Vojtěch, Fanta (Peugeot 2906 WRC)+ 24,8
3. Cserhalmi, Krajňák (SR/Mitsubishi Lancer)+ 31,0
4. Prokop, Novák (Škoda Octavia WRC)+ 1:15,0
5. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC)+ 1:27,3

Reklama

Související témata: