Hlavní obsah

Rallye Mexiko ovládlo dravé mládí

PRAHA/LÉON

Mladí jezdci týmu Ford ovládli Mexickou rallye, třetí podnik mistrovství světa. Soutěž zařazenou poprvé do kalendáře šampionátu opanovali na šotolině draví mladíci i kvůli výpadkům zkušenějších borců.

Foto: www.rallymexico.com

Estonec Markko Märtin na trati druhé etapy Mexické rallye.

Článek

"V podání naší stáje to byl ohromující víkend," radoval se v cíli osmadvacetiletý Estonec Markko Märtin, týmová jednička Fordu. Dobře si uvědomoval, že nebýt odstoupení Loeba (Citroën), penalizace mistra světa Solberga (Subaru) a problémů Sainze, jeho cesta za třetím vítězstvím v soutěži MS v kariéře by byla mnohem složitější.

"Sice jsem první den udělal chybu, ale vzhledem k náročnosti rallye, která byla hodně tvrdá, bylo nezbytné jet dále s maximální koncentrací. Bylo nezbytné zůstat trpělivý," líčil Märtin. Triumf fordu završil druhým místem Belgičan Francois Duval, jehož maximem dosud byla třetí místa při loňských soutěžích v Turecku a na Korsice, stejného výsledku dosáhl letos v Monte Carlu.

"Auto mi celé tři dny fungovalo skvěle, což je velmi povzbudivé, neboť tahle soutěž byla nesmírně tvrdá a představovala obrovskou výzvu pro každého," říkal Duval. Postupně si klestil cestu vzhůru, až dosáhl na životní umístění.

"Nechtěl jsem v průběhu poslední etapy útočit. Hlavně jsem hlídal třetí místo a snažil se vyvarovat chyb. Když potkaly problémy Sainze, završil jsem skvělou soutěž fantastickým druhým místem. Navíc Markko vyhrál. Je to jako sen," rozplýval se 23letý rodák z Chimay. "Všichni odvedli velmi tvrdou práci a i přes malé problémy jsme se stále drželi na špici. Je fantastické, že jsme v čele šampionátu," přizvukoval kolegovi Märtin.

Po čtvrté příčce v Monte Carlu a druhém místu při Švédské rallye se bývalý mistr světa Marcus Grönholm musel v Mexiku spokojit až s šestou pozicí, což určitě nenaplňuje představy ambiciózního Fina. "Nebyla to pro mě ani zdaleka jednoduchá rallye. Museli jsme se vyrovnat s několika problémy. Myslím, že teď už všichni vědí, jakým směrem se ubíráme," připomenul, že se Peugeot pere nejen s nástrahami tratí, ale i vývojem nového vozu 307 WRC.

Šestatřicetiletý borec, jemuž v průběžném pořadí MS patří třetí místo stejně jako týmu Peugeot, vzhlíží s velkými nadějemi k příští soutěži, která se jede na Novém Zélandu v polovině dubna. "V Mexiku jsme prokázali rychlost. Ztráta čtyř bodů na vedoucího jezdce s novým vozem v této fázi sezóny není zlá. Při pokračování šampionátu budeme mít k dispozici některé nové díly, ty nám pomohou k ještě větší konkurenceschopnosti," přemítal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články