Hlavní obsah

Pech: Na Slovensku titul obhajovat nebudu

PRAHA

Dvojnásobný mezinárodní mistr republiky v automobilových soutěžích Václav Pech vstoupil do letošního domácího šampionátu ve sprintrallye vítězně. Na voze Ford Focus WRC vyhrál v sobotu úvodní Rallye Vysočina v Okříškách a napravil tak dojem po ne zcela vydařené Jänner Rallye. V rozhovoru pro deník Právo prozradil své další plány.

Foto: Zdeněk Sluka pro PRÁVO

Ford Focus WRC Václava Pecha

Článek

n Vyhrál jste rallyesprint v Okříškách. Stihnete letos startovat ve velkých rallye i ve sprintech?

Vypadá to, že ano. Hlavním cílem ale bude zisk třetího titulu v řadě v domácím šampionátu v rallye. Kdybych ale získal tituly oba, což se ještě nikomu nepodařilo, bylo by to příjemné. Zatím jsme na začátku, sezóna je dlouhá a v rallye nelze nic plánovat.

n Potřetí v řadě byste mohl získat i titul slovenského mistra...

Na Slovensku titul letos obhajovat nebudu. Sponzory, kteří kryly loni náklady se starty ve slovenském mistrovství, z rallye odešly a nemáme zdroje na pokrytí vysokých nákladů. Čeští sponzoři mají zájem na českých soutěžích. I naše rallyesprinty mají totiž vyšší úroveň než slovenský šampionát.

n V čem je největší rozdíl mezi velkými soutěžemi a sprinty?

Je ohromný. Ve velkých rallye je větší konkurence, ale jsou delší, takže chyba se dá ještě napravit. Ve sprintech vzhledem k tomu, že soutěž je krátká, tu možnost prakticky nemáte. I ztráta jen několika desítek sekund může být rozhodující. V souboji v Okříškách jsem dostal smyk a Tomáš Vojtěch se na mne dotáhl. Nakonec mi k vítězství pomohl jeho defekt, který ho stál asi čtyřicet sekund.

n Pojedete také v zahraničí?

Všechno záleží na zájmu sponzorů. Pokud budeme mít prostředky, proč ne. Každá zkušenost je dobrá, pořád se učím.

n Na rakouské Jänner rallye jste byl na střeše. V jakém stavu je váš Ford Focus WRC?

Ve velmi dobrém. Všechno se podařilo opravit. Provedli jsme kompletní repasy celého auta. Na sezónu jsme velmi dobře připraveni.

n Koho považujete za svoje největší soupeře v domácím šampionátu?

Ve sprintech určitě oba Vojtěchové. Ti budou mými největšími konkurenty i ve velkých rallye. V nich je však konkurence mnohem větší. V podstatě musím počítat s každým jezdcem, který pojede s vozy skupiny WRC a těch bude zase přes deset. A to se ještě může na startu objevit Kresta. U nás jsou výborní jezdci, takže skutečně může vyhrát kdokoliv. Navíc v každé soutěži rozhoduje spousta maličkostí. Ani předchozí dva roky, kdy jsme získali titul, nebyly snadné. Letos to bude stejné. V tomto směru jsou české rallye skutečně špičkové.

Reklama

Související témata: