Hlavní obsah

Rallye Šumava poznamenalo vyjetí Pecha z trati

KLATOVY

Nepříjemným incidentem byla poznamenána první etapa devětatřicátého ročníku Rallye Šumava. V průběhu třetí rychlostní zkoušky vylétl Václav Pech s Fordem Focus WRC mezi diváky, a jeden z nich musel být odvezen do nemocnice. Rallye odstartovala v pátek v Klatovech, po první etapě je v čele Roman Kresta se Subaru Impreza WRC.

Článek

Úřadující český šampión Václav Pech nezvládl průjezd zatáčkou, při výletu mimo trať lehce poranil jednoho diváka, přihlížející žena ze šoku omdlela. "Auto se smýklo, měl jsem okamžitě sundat nohu z brzdy. Chtěl jsem se hlavně vyhnout lidem a zůstal stát na brzdovém pedálu. Zpanikařil jsem. Byla to klasická chyba začátečníka co čerstvě absolvoval autoškolu," sypal si popel na hlavu jezdec.

Na Krestu, při třetím měřeném úseku nejrychlejšího ze všech, ztratil přes tři minuty, ale čas ho nezajímal. "Šlo mi hlavně o ty lidi. V takový okamžik jde všechno stranou. Jízda v dalších erzetách za moc nestála, honilo se mi to všechno hlavou. Ale uklidňovalo mě, že jsem se k lidem dosunul v minimální rychlosti," klopil zrak Pech.

V průběhu první etapy vyhrál tři měřené úseky, další tři ovládl Kresta jedoucí premiérově se Subaru Impreza WRC. Dnes čeká na soutěžící devět erzet, pořadatelé však zakázali použití pneumatik s hroty. "Nechápu to. Jde o bezpečnost jezdců i lidí. Nechal bych je to zaplatit," zlobil se Kresta. Trať je totiž podle jezdců na mnoha místech pokrytá sněhem a ledem.

Pořadí po 1. etapě:
1. Kresta, Gross (Subaru Impreza WRC)37:34,5
2. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia WRC)+ 35,5
3. Kuzaj, Szcepaniak (Ford Focus WRC)+ 58
4. T. Vojtěch, Fanta (Peugeot 206 WRC)+ 1:13,9
5. Triner, Hůlka (Seat Cordoba WRC)+ 1:54
6. Trněný, Pritzl (Škoda Octavia WRC)+ 2:11
7. Prokop, Novák (Škoda Octavia WRC)+ 2:47
8. Tuček, Tesař (Mitsubishi Lancer EVO VII)+ 2:51,7

Reklama

Související témata: