Hlavní obsah

Organizátoři Rallye Šumava popudili jezdce

KLATOVY

Zloba, rozčarování a ostrá slova směřující k ředitelství Rallye Šumava od předních českých jezdců plně charakterizovala průběh druhého dílu Mezinárodního mistrovství ČR. Soutěžící štval zákaz používání pneumatik s hřeby, v mnoha případech i nezvládnutí fanoušci.

Článek

"Otřesné," shrnul dění při devětatřicátém ročníku soutěže Tomáš Vojtěch, pilot Peugeotu 206 WRC, v cíli desátý. "Je to výsměch," čertil se Roman Kresta, který se Subaru Impreza WRC soutěž nedokončil. Většina kolegů jim dávala za pravdu.

Všem ležel v žaludku zákaz používání pneumatik s hřeby. "Zákon to nedovoluje," hájil se v pátek ředitel soutěže Milan Pospíšil. Nemluvil pravdu. Ukázalo se, že ředitelství dostalo od ministerstva výjimku, ve které bylo zakotvené, že použití takto osazených gum je v průběhu soutěže možné, pokud je k tomu důvod v podobě sněhové či ledové pokrývky.

'Normální šumavská zima'

"Pro výjimku jsme nesplnili podmínky," tvrdil Pospíšil v sobotu. V ní stojí, že na trati musí být souvislá vrstva sněhu a ledu. A bylo tedy na pánech z ředitelství, co si pod tímto obratem představí a jak si formulaci vyloží. "Je to normální šumavská zima. Jezdci za daných podmínek musí jet pomaleji," šokoval Pospíšil.

"Bylo to neregulérní. Vždyť ti vzadu jedou rychleji. Jak může ,nkové' auto porážet speciál WRC," zlobil se Kresta. "Bylo to hodně nešťastné rozhodnutí, sportovní úroveň klesla," potvrdil slova rivala vítězný Martin Prokop se Škodou Octavia WRC.

Polák Kuzaj s Fordem Focus WRC na pořadatele křičel po průjezdu osmé rychlostní zkoušky pokryté ledem, jestli mu nechtějí doporučit gumy na sucho, když podle nich na trati nikde není sníh.

Místní s řetězy

"Byli jsme svědky arogance k závodníkům od zodpovědných lidí. Jsou to lemplové," byl vytočený T. Vojtěch. Rovněž umírněný mladík Jan Kopecký, jedoucí se Škodou Fabia WRC, byl rozčarován: "Sedmá a osmá erzeta byla totálně pod ledem, zakázat pneumatiky s hřeby bylo špatné. Trať byla nevyzpytatelná."

Ředitel soutěže ale tvrdil, že sníh a led nebyly na trati v dramatické míře. "Měl jsem tam lidi, a také jsme vycházeli z předpovědi," přiznal Pospíšil, že na sobotní úvodní erzety nevyrazil.

"Jak může sedět v Klatovech a rozhodovat o trati, kterou neviděl. A to mi řekl, že když místní jedou nakupovat, zvládneme to my taky," soptil jindy rozvážný Kresta. Přitom na startu rychlostní zkoušky v Šumavských Hošticích měli místní obyvatelé na vozech zimní řetězy...

Reklama

Související témata: