Hlavní obsah

Solberg vyhrál na Zélandu první etapu

Norský mistr světa Petter Solberg na subaru skvělým finišem v konci první etapy Rallye Nový Zéland odrazil útoky finských rivalů za volanty peugeotů Marcuse Grönholma a Harriho Rovanperä. Ti jej v průběhu prvního dne sesadili na čas z vedoucí pozice, ale v závěrečných dvou z devíti zkoušek se Solberg vrátil do vedení.

Článek

Na prvním místě má pětisekundový náskok před Rovanperäm, Grönholm ztrácí po kolizi v šestém testu 31 sekund. Za ním se pohybují oba lídři šampionátu - s minimálním odstupem Markko Märtin z Estonska a se ztrátou zhruba čtvrt minuty Sebastien Loeb z Francie.

Během první etapy se trio Seveřanů v čele prostřídalo: Solberga nejprve sesadil Grönholm, jenže v poslední zatáčce šesté zkoušky po chybě otočil auto na střechu a ztráta zhruba čtyřiceti sekund jej poslala na průběžné čtvrté místo. Hned se ale dostal před Märtina, od kterého jej nyní dělí jen dvě desetiny sekundy.

Sedmý měřený úsek využil k útoku Rovanperä, ale Solberg jej o sekundový náskok připravil ve zbývajících dvoukilometrových zkouškách, na nichž triumfoval již při čtvrtečních 'zahřívacích' supererzetách.

Mladoboleslavský tým Škoda Motorsport na Novém Zélandu nestartuje, ve čtvrtém závodu mistrovství světa chybí i Roman Kresta.

Výsledky - po 1. etapě:
1. P. Solberg (Nor./Subaru)1:25:09,5
2. Rovanperä (Fin./Peugeot)-5,0
3. Grönholm (Fin./Peugeot)-31,0
4. Märtin (Est./Ford)-31,2
5. Loeb (Fr./Citroën)-48,6
6. Duval (Bel./Ford)-53,5
7. Sainz (Šp./Citroën)-1:03,1
8. Hirvonen (Fin./Subaru)-1:24,8

Reklama

Související témata: