Hlavní obsah

Kresta v čele česko-slovenské rallye

Roman Kresta s vozem Subaru Impreza WRC se po první etapě usadil v čele třetího podniku mezinárodního mistrovství České republiky Rallye Matador Tatry - Valašská rallye. Na paty mu s minimálním odstupem šlape Jan Kopecký a Václav Pech a druhý den soutěže, který se pojede v okolí slovenského Púchova, slibuje napínavý boj.

Foto: eWRC.cz/Martin Bobek

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC na trati první etapy Rallye Tatry - Valašské rallye.

Článek

Na start první společné česko-slovenské soutěže od rozdělení republiky se postavilo 116 posádek. Sotva však rallye začala, již byla přerušena. Po pěti kilometrech úvodní rychlostní zkoušky havarovala s Peugeotem 206 WRC posádka Tomáš Vojtěch a Miroslav Fanta. Vůz se v rychlosti vyšší než 200 km/h třikrát převrátil, spadl do potoka a jeho motorový prostor okamžitě vzplanul.

Spolujezdec s jedním divákem vyprostili jezdce v bezvědomí a Vojtěch s Fantou byli převezeni do nemocnice ve Vsetíně. Navigátor byl bez zranění propuštěn, závodník zůstal s otřesem mozku pod dohledem lékařů do druhého dne.

Do vedení se dostal Kresta, který na prvním podniku šampionátu nestartoval a na Šumavě havaroval. Zlínský jezdec útočil od začátku, ale na třetí zkoušce udělal chybu a klesl na druhé místo se sekundovou ztrátou za Kopeckého. Od šesté rychlostní zkoušky se dostal zpět do vedení, v závěru prvního dne pak dalšími dvěma výhrami v erzetách mírně zvýšil náskok před svými pronásledovateli na 14,7 sekundy před Kopeckým a 21,9 před Pechem.

V průběhu prvního dne musela být zrušena čtvrtá zkouška a posádky jí projely volným tempem. Důvodem byl zásah sanitního vozu u případu, který se soutěží nesouvisel. Obrovská smůla postihla pátého jezdce v průběžném pořadí Emila Trinera (Seat Cordoba WRC), který měl na osmé zkoušce defekt obou levých pneumatik. Přední vyměnil a na prázdné zadní absolvoval zbytek osmé a 25 kilometrů dlouhou devátou zkoušku. Ztratil téměř čtrnáct minut a propadl se až do poloviny třetí desítky.

Rallye Tatry - Valašská rallye, po 1. etapě
1. Kresta, Tománek (Subaru Impreza WRC)1:07:52,8 hod.
2. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia WRC)+ 14,7
3. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)+ 21,9
4. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC)+ 54,0
5. Béreš ml., Starý (Hyundai Accent WRC)+ 2:10,0
6. Prokop, Novák (Škoda Octavia WRC)+ 2:24,3
7. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer Evo VII)+ 5:13,2
8. Trněný, Pritzl (Škoda Octavia WRC)+ 5:19,1
9. Cserhalmi, Krajňák (Mitsubishi Lancer Evo VII)+ 6:00,4
10. Chvojka, Chvojková (Ford Escort Cosworth)+ 7:21,4

Reklama

Související témata: