Hlavní obsah

Kyperskou rallye zkomplikovala bouře

PRAHA

Napínavé pokračování mistrovství světa v automobilových soutěžích slibuje víkendová Kyperská rallye. Po čtyřech odjetých částech šestnáctidílného seriálu dělí jezdce na prvním až čtvrtém místě pouhé tři body a na šotolině v okolí Limassolu tak lze čekat tuhý boj o průběžné vedení.

Foto: Subaru SWRT

Nor Petter Solberg bude na Kypru obhajovat loňské vítězství.

Článek

Začátek pátého dílu mistrovství světa provázely komplikace s dodávkou vybavení týmů včetně závodních vozů, protože silná bouře ve Středozemním moři zdržela trajekt, který materiál převážel z Itálie na Kypr.

Týmy se tak ke svým věcem dostaly až ve čtvrtek ráno, rekognoskaci terénu a tréninkové jízdy jezdci absolvovali s najatými vozy a program celé soutěže bude o něco zpožděn.

Kompromis mezi rychlostí a agresivitou

V roli vedoucího jezdce průběžného pořadí MS bude na Kypru startovat Estonec Markko Märtin s fordem. "Na Kypru je nejdůležitější najít správný rytmus. Tratě jsou pomalé a kroucené, takže jezdec musí najít správný kompromis mezi rychlostí a agresivitou. Znamená to naprosto odlišný přístup oproti minulé soutěži na Novém Zélandu a může to být trochu frustrující," upozornil Märtin.

Estonec věří, že mu spolehlivost jeho vozu pomůže k dalšímu úspěchu. Na kamenitých a rozpálených kyperských tratích se totiž světová elita představí popáté v historii a dvakrát se z prvenství radoval právě jezdec usedající do Focusu WRC.

Grönholm Kypr nemusí

Jaké jen zvítězit v Kyperské rallye zažil v roce 2002 dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm z Finska, kterému v prozatímním pořadí seriálu patří třetí místo o pouhé dva body za vedoucím Märtinem.

"Abych byl upřímný, Kyperská rallye nepatří mezi mé oblíbené. Rozhodně se lépe cítím na rychlejších soutěžích. Z této rallye mám dojem, že je tu jedna pomalá zatáčka za druhou a horko je tu někdy až k zadušení," přiznal Grönholm.

Ve stejné pozici jako Grönholm jsou však i Francouz Sébastien Loeb s citroënem a Nor Petter Solberg, který vyhrál na Kypru loni a dobrou formu a připravenost vozu prokázal v polovině dubna na Novém Zélandu, kde i přes potíže s posilovačem řízení dovedl své subaru vítězně do cíle.

Piloti týmu Škoda Motorsport budou na Kypru stejně jako na všech předcházejících soutěžích chybět, přihlášen není ani Roman Kresta.

Kyperská rallye - program
13. květnashakedown, slavnostní start
14. května1. etapa (6 RZ v délce 121,78 km)
15. května2. etapa (6 RZ v délce 109,56 km)
16. května3. etapa (6 RZ v délce 95,34 km)
Pořadí MS (po 4 ze 16 soutěží)
1. Märtin (Est./Ford)26 bodů
2. Loeb (Fr./Citroën)25
3. Grönholm (Fin./Peugeot)24
4. Solberg (Nor./Subaru)23
5. Duval (Belg./Ford)14
Pohár konstruktérů
1. Ford47
2. Citroën38
3. Peugeot33
4. Subaru31
5. Mitsubishi5

Reklama

Související témata: