Hlavní obsah

Tovární tým Škody se vrací do šampionátu v rallye

PRAHA

Po půlroční odmlce se mladoboleslavský tovární tým vrací do světových rallye, byť není oficiálně přihlášen do soutěže značek. Ve druhé polovině týdne budou dva vozy Škoda Fabia WRC startovat na Akropolis rallye. Pojedou s nimi posádky Finové Toni Gardemeister s Paavo Lukanderem a Němci Armin Schwarz s Manfredem Hiemerem.

Foto: Škoda Motorsport/Ralph Hardwick

Škoda Fabia WRC se opět představí mezi soutěžáckou elitou.

Článek

"Rallye Akropolis je dalším krokem v našem programu. Letos pro nás bude důležité dojet co nejvíc soutěží, abychom získali nové poznatky pro další vývoj. Dosažené výsledky proto nebudou prioritou," řekl nový šéf Škoda Motorsport Teamu Martin Mühlmeier

"Protože nejsme přihlášeni do šampionátu, museli jsme se držet dosud schválených homologací. Vozy proto vycházejí s menšími úpravami z loňské verze. Měly by však být spolehlivější a rychlejší. Před návratem do mistrovství světa jsme najeli více než 1500 testovacích kilometrů na šotolině a přes čtyři sta na asfaltu," dodal Mühlmeier.

"Akropolis rallye je vždy velká výzva, i když už ztratila ze svojí bývalé slávy. Pokud tu chceme uspět, musíme mít k dispozici silné a spolehlivé auto. Tím by měla fabia být. Dosavadní testy přinesly velmi povzbudivé výsledky. Pro mne to bude první start s Fabií WRC v rallye a poprvé pojedu také od loňského startu v Austrálii," uvedl Armin Schwarz, který působil v mladoboleslavském týmu už v letech 1999 až 2001 a poté jezdil s továrním hyundaiem.

Do zámoří až za rok

Gardemeister už závodí se škodovkou třetí sezónu. V letošním plánu továrního týmu je hodně startů. Kromě Řecka budou fabie startovat ještě ve světových rallye ve Finsku, Německu, Velké Británii, na Sardinii, kde se jede italská soutěž místo San Rema, na Korsice a ve Španělsku. Do zámoří zamíří případně až příští rok, pokud se přihlásí do šampionátu.

V rámci testování by se měly mladoboleslavské posádky představit i na domácích šampionátech. Například Schwarz pojede ve druhé polovině června Saarskou rallye, Gardemeister se představí začátkem července doma na Exide rallye. V polovině července by měl finský dravec startovat na Bohemia rallye, kterou pojede pochopitelně i Jan Kopecký, který má tovární fabii k dispozici v domácím šampionátu.

Reklama

Související témata: