Hlavní obsah

Kresta míří za pátým triumfem na Rallye Bohemia

MLADÁ BOLESLAV

K pátému vítězství na Rallye Bohemia v řadě má po sobotní první etapě nakročeno Roman Kresta. Nejlepší český soutěžní jezdec současnosti je v čele průběžného pořadí pátého dílu mistrovství České republiky, který je zároveň součástí Evropského poháru zóny Východ.

Foto: www.RomanKresta.com

Roman Kresta

Článek

Před závěrečnými šesti nedělními rychlostními zkouškami má Kresta náskok jedenácti vteřin na druhého Václava Pecha, třetí je zatím Jan Kopecký.

Kresta, jenž mladoboleslavské soutěži kraluje od roku 1999, se do čela dostal ve třetím měřeném testu. "Jede se opravdu hodně rychle. Rozestup mezi prvním a druhým je minimální a samozřejmě si dáváme pozor, protože sebemenší chybička může rozhodnout o konečném výsledku," podotkl Kresta, jenž startuje s focusem WRC starší specifikace.

Kopeckého zpomalily problémy s brzdami

Jemu i zatím druhému Pechovi nahrály technické problémy Kopeckého, jehož tovární fabii WRC zlobily brzdy. "Potíže jsme měli již v závěru druhé erzety a na přejezdu na další zkoušku jsme provizorně opravovali. Na třetí rychlostce jsem ztratil skoro minutu, prvních šest kilometrů jsem mohl používat pouze ruční brzdu. Ke konci se to zlepšilo, ale přesto jsem se na vůz nemohl plně spolehnout, a proto bylo nutné jet pomaleji," vysvětlil své trable Kopecký, vítěz páteční supererzety.

V servisu tým vše opravil a dvaadvacetiletý jezdec zajel na několika dalších úsecích nejrychlejší čas, na lepší než třetí místo v průběžném pořadí to však nestačilo. Momentálně Kopecký ztrácí na lídra téměř minutu.

Sedmá rychlostní zkouška se stala osudnou do té doby pátému Pavlu Valouškovi, který urazil přední pravé kolo u své corolly. Defekt a následný výlet mimo trať zase postihly Emila Trinera. Mezi diváky populární pilot se v té chvíli držel na čtvrtém místě. Se ztrátou více než šest minut sice nakonec do cíle erzety dojel, ale před koncem první etapy odstoupil i on.

Rallye Bohemia - po 1. etapě (neoficiální výsledky)
1. Kresta, Tománek (Ford Focus WRC)1:35:40,7 hod.
2. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)+ 11,9
3. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia WRC)+ 59,9
4. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC)+ 3:00,9
5. Schie, Engen (Toyota Corolla WRC)+ 5:59,5
6. Prokop, P. Novák (Škoda Octavia WRC)+ 7:00,0

Reklama

Související témata: