Hlavní obsah

Kopecký: Vyhrát doma za komínem, to je jako sen

Radek MalinaSport.czPrávo

Jan Kopecký na Rallye Bohemia vyhrál jedenáct rychlostních zkoušek, přesto před závěrečným měřeným úsekem ztrácel na prvního Romana Krestu 29 sekund. Defekt čtyřnásobného vítěze soutěže ale nakonec přihrál vítězství do náruče pilota Fabie WRC. "Tenhle sport je jednoduše nevyzpytatelný," říká Kopecký o nečekaném triumfu v rozhovoru pro Právo.

Článek

Ještě před posledním měřeným úsekem jste ztrácel 29 vteřin. Nakonec jste vítězem. Napadla vás tahle možnost před startem závěrečné rychlostní zkoušky? Nečekal jsem, že bych se ještě mohl dostat na první místo. Ale tenhle sport je jednoduše nevyzpytatelný. Prostě se jede až do posledních metrů. Měli jsme i trošku štěstí.

Kdy jste začal tušit, že vítězství bude vaše? Už v průběhu poslední erzety jsem si všimnul, že někdo udělal kolo. Snažil jsem se však hlavně držet rychlé tempo. Časy jsme zjistili hned po dojezdu do časovky poslední zkoušky.

V minulém roce jste vyhrál soutěže v Třebíči a Příbrami. Ale Bohemia rallye, to je jiná kategorie. A navíc jste ještě jeli za tovární tým. Jak vysoko si tenhle úspěch ceníte? Dostali jsme příležitost startovat s tovární Fabií. Strašně nás to motivovalo. Nakonec jsme dokázali vyhrát prakticky doma za komínem, to je jako sen.

Troufal jste si už před startem tak vysoko? Nebo vás svazovala nervozita ze startu za tovární tým Škoda v domácím prostředí v Mladé Boleslavi? Vůbec jsme nerozebírali konkrétní plány, nestresovali jsme se tím, jestli máme jet na vítězství. Hlavně jsme nechtěli selhat.

Minulou neděli jste startoval v Octavia cupu v Chorvatsku. Pomohlo vám to v něčem? Člověk si na okruzích vyzkouší jízdu v čisté stopě. Rozhodně jsem se utvrdil v tom, že není umění přijet do zatáčky dveřmi napřed a odjíždět s kouřem od kol. Navíc se v Rijece jezdilo v pětatřicetistupňovém vedru, což člověka také zocelí.

Jak velký rozdíl je mezi Fabií, s kterou jste absolvoval předešlé soutěže, a tou z továrního týmu? Kolik času jste měl na testování? Absolvovali jsme před soutěží asi čtyřicet zkušebních kilometrů. Jisté odlišnosti patrné jsou. Na továrním autě je zřetelný pokrok, jímž prošlo za poslední měsíce. Je tam nejnovější software, auto se velmi lehce ovládá. Ale současně je potřeba udržet si jistý respekt, protože vůz je nesmírně drahý.

Získal jste třicet bodů do šampionátu. Jak moc to mění vaše plány a pozici pro zbývající soutěže? Dál pojedeme s cílem dosahovat maximálních výsledků a být na čele. Těší mě, že jsem se připletl mezi Krestu a Pecha, ale nesmí se zapomínat ani na další.

Jak budete úspěch při Bohemia rallye oslavovat? Půjdu si lehnout. Žádné bouřlivé oslavy určitě nebudou. Možná si v týdnu s lidmi z týmu opečeme kuřata, ale jinak nic dramatického.

Reklama

Související témata: