Hlavní obsah

Argentinská rallye završí polovinu šampionátu

CORDOBA

Úvodní supererzeta odstartuje ve čtvrtek v Cordobě osmý podnik letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích. Šotolinová Argentinská rallye uzavře první polovinu šampionátu, jemuž zatím vévodí Francouz Sébastien Loeb. Pilot továrního týmu Citroën bude v Jižní Americe usilovat o páté vítězství v sezóně.

Foto: Citroën

Sébastien Loeb bude v Argentině útočit na páté vítězství v sezóně.

Článek

Francouzský jezdec má po výhře v minulém závodu, rallye v Turecku, v čele průběžného pořadí devítibodový náskok před obhájcem titulu Petterem Solbergem z Norska.

"Samozřejmě, další výhra je možná. Problém je ale v tom, že favoritů v Argentině bude mnohem víc," poznamenal Loeb ke svým šancím na triumf v osmém podniku sezóny. "Auto je dobře vyladěné, takže už to bude jen na mně," dodal.

Sainz se cítí jako doma

Mezi adepty na výhru bude patřit i Loebův týmový kolega Carlos Sainz. Španělský pilot má zkušeností na rozdávání - v Argentině startoval už třináctkrát, dvakrát se zde radoval z vítězství a devětkrát se vešel mezi nejlepší tři.

"Mluví se tu španělsky, takže se tu cítím jako doma," těšil se na start Sainz, jenž přidal svérázný recept na úspěch: "Abyste tu dosáhli dobrého výsledku, musíte si trať užívat. A to já mám tedy rozhodně v plánu, miluju tuhle rallye," prohlásil dvaačtyřicetiletý jezdec.

Vítězství z loňského roku bude v náročném kopcovitém terénu obhajovat Fin Marcus Grönholm na peugeotu. Dvojnásobný světový šampión skončil v Turecku na druhém místě za Loebem a pokusí se posunout v průběžném pořadí na třetí příčku, která zatím patří Estonci Markkovi Märtinovi. Soutěže se neúčastní tým Škoda, nejede ani Roman Kresta.

Stav MS (po 7 ze 16 závodů)
1. Loeb (Fr./Citroën)53 bodů
2. P. Solberg (Nor./Subaru)44
3. Märtin (Est./Ford)34
4. Grönholm (Fin./Peugeot)32
5. Sainz (Šp./Citroën)24
6. Duval (Belg./Ford)23
7. Hirvonen (Fin./Subaru)13
8. Tuohino (Fin./Ford)12
9. Rovanperä (Fin./Peugeot)10
10. Carlsson (Švéd./Peugeot)6
Pohár konstruktérů
1. Citroën80 bodů
2. Ford65
3. Subaru59
4. Peugeot47
5. Mitsubishi11

Reklama

Související témata: