Hlavní obsah

Grönholm útočí na čtvrté vítězství ve Finské rallye

HELSINKY

Po první etapě Finské rallye se v čele usadil trojnásobný vítěz severské soutěže Marcus Grönholm s peugeotem. Finský exmistr světa má náskok 18 sekund na krajana Lindholma rovněž na peugeotu. Šesté místo patří finskému reprezentantovi týmu Škoda Motorsport Janimu Paasonenovi, Toni Gardemeister je dvanáctý a jeho týmový kolega Armin Schwarz čtrnáctý.

Foto: Media Peugeot Total

Markus Grönholm s vozem peugeot

Článek

Lídr deváté soutěže mistrovství světa Grönholm se do čela dostal po nehodě Harriho Rovanperäho, který na domácí trati od první erzety jasně startovnímu poli vévodil. Vyhrál čtyři z pěti úvodních zkoušek, ale v šesté ztratil kontrolu nad svým peugeotem a převrátil se. Přes minutu mu trvalo, než se vrátil na trať, a v cíli odstoupil.

Do té doby předčil Rovanperäho jen Grönholm. Ten pak v dalším průběhu s železnou pravidelností vyhrával zkoušky před Märtinem, který vloni dokázal přerušit Grönholmovu sérii tří triumfů v zemi tisíce jezer. Estonec se ale stále zlepšoval a vítězstvím v závěrečné erzetě se posunul poprvé na medailové pozice.

Už od čtvrté erzety nepokračoval v soutěži norský mistr světa a druhý muž aktuálního pořadí MS Petter Solberg. Při havárii poničil pravou přední stranu svého subaru a musel odstoupit z průběžného třetího místa. Smůlu měl v poslední erzetě dne i do té doby pátý Mikko Hirvonen z Finska, jenž vyjel mimo trať, zlomil zavěšení kol a skončil.

Výsledky po první etapě:
1. Grönholm (Fin./Peugeot)59:08,600
2. Lindholm (Fin./Peugeot)-18,30
3. Märtin (Est./Ford)-28,40
4. Tuohino (Fin./Ford)-42,40
5. Sainz (Šp./Citroën)-51,30
6. Paasonen (Fin./Škoda)-56,50
7. Loeb (Fr./Citroën)-1:01,20
8. Duval (Belg./Ford)-1:01,70
...
12. Gardemeister (Fin./Škoda)-2:25,40
14. Schwarz (Něm./Škoda)-3:11,90

Reklama

Související témata: