Hlavní obsah

Fabia při Finské rallye ukázala, že jde nahoru

Radek MalinaSport.czPrávo

Výborného výsledku dosáhly vozy týmu Škoda Motorsport při víkendovém čtyřiapadesátém ročníku Finské rallye. Fabie WRC pilotovaná domácím Jani Paasonenem a jeho krajanem Toni Gardemeisterem skončily na šestém, respektive osmém místě, což jim vyneslo body do šampionátu jednotlivců. Jde o nejlepší výsledek vozu od nasazení do MS v automobilových soutěžích.

Foto: Škoda Motorsport

Třetí pilot týmu Škoda na Finské rallye Jani Paasonen.

Článek

"Přijížděli jsme na tuto soutěž s vědomím, čeho byla fabia schopná dosáhnout. Takový výsledek však naše očekávání předčil. Opět jsme snížili odstup od vozů vedoucích týmů," radoval se Martin Mühlmeier, vedoucí týmu Škoda Motorsport.

Loni jen matné výkony

Zdá se, že rok staré patálie jsou zapomenuty. Tehdy při nasazení Fabie WRC do seriálu MS v Německu ani jeden z vozů mladoboleslavské stáje nedojel do cíle. Při následné rallye ve Finsku rovněž. Až na třetí pokus, v Austrálii, oba vozy soutěž dokončily. Gardemeister byl jedenáctý, Auriol dvanáctý.

A pak to nebylo o moc lepší. Následovaly jen matné výkony. V San Remu byl Francouz Didier Auriol jedenáctý, Gardemeister soutěž nedokončil. Ve Španělsku při Katalánské rallye si úlohy prohodili, na Korsice byl výsledek totožný. Při závěrečné Britské rallye dojel Auriol podruhé na bodovaném místě, Gardemeister však v cíli znovu chyběl.

Paasonen vyhlášen Hvězdou rallye

V letošní sezóně se tým zaměřil na vývoj. Dosud startoval jen na Akropolis rallye. Gardemeister a Němec Armin Schwarz, který nahradil Auriola, odstoupili už v pátek, díky novému systému MS mohli jet další dny mimo soutěž.

Finsko bylo teprve druhým letošním startem. A tým se rozhodl nasadit tři vozy, a tak za volant usedl i Jani Paasonen, domácí devětadvacetiletý borec, který pravidelně startuje v šampionátu produkčních vozů. Natestoval přibližně 160 kilometrů. Nijak ho to však nelimitovalo. Šesté místo v absolutním pořadí je pro Škodu Motorsport výsledkem jako ze snu. Jezdec, bojující o místo továrního jezdce, byl vyhlášen Hvězdou rallye.

"Tohle ocenění je pro mě velkou ctí. Ocenění mého výkonu před těmi nejlepšími jezdci světa je fantastické. Zvláště, když jsem vlastně s fabií testoval necelé dva dny. Skutečně skvělé," rozplýval se Paasonen.

Výsledky chtějí zopakovat v Německu

"Nebýt pátečního problému s turbem, mohl jsem být ještě blíže absolutní špičce. Podle výkonu auta v dalších rychlostních zkouškách si myslím, že jsme mohli dosáhnout ještě lepšího výsledku," přemítal Toni Gardemeister, stálý pilot Škody Motorsport. Tým nyní čeká Německá rallye, která se jede už za čtrnáct dnů. Dvojici Schwarz - Gardemeister doplní v pozici třetího pilota český jezdec Roman Kresta.

Všichni v mladoboleslavské stáji doufají, že loňský rok, kdy ani jeden vůz soutěž nedokončil, se opakovat nebude. "Věřím, že potvrdíme výsledky z Finska," říká Roman Meliška, tiskový mluvčí týmu. "V minulých měsících jsme tvrdě pracovali, abychom mohli dosahovat výsledků, jako byl ten ve Finsku. O to více se těším na domácí soutěž," říká Armin Schwarz, který před pár týdny vyhrál Sárskou rallye, což mu dává důvod k optimismu.

Reklama

Související témata: