Hlavní obsah

Solberg nedal v Japonsku nikomu šanci

OBIHIRO

Mistr světa Nor Petter Solberg s vozem Subaru suverénním způsobem vyhrál Japonskou rallye. Do čela se vyhoupl hned po startu a už před sebe nikoho nepustil. Svůj náskok před lídrem letošního šampionátu Francouzem Sébastienem Loebem z týmu Citroën neustále zvyšoval.

Článek

Rozhodující přitom byla druhá etapa, kde na něj získal téměř minutu. Loeb v cíli skončil druhý se ztrátou minuty a třinácti sekund, třetí skončil Estonec Markko Märtin s fordem.

Loeb si upevnil vedení ve světovém šampionátu. Solberg se posunul na druhé místo a po jedenácti soutěžích na něj ztrácí 30 bodů.

"Po tom, co se stalo v Německu, je to neuvěřitelné. Vůbec jsem nedoufal, že bych po tak hrozné nehodě mohl jet tak dobře," liboval si Solberg. Devětadvacetiletý Nor předchozí tři rallye nedokončil a před dvěma týdny v Německu těžce havaroval. V Japonsku se však představil ve skvělé formě a dojel si pro třetí vítězství v sezoně a osmé v kariéře. Solberg vyhrál celkem jedenáct měřených úseků a pouze čtyřikrát chyběl mezi nejlepší trojicí. Druhý Loeb byl nejrychlejší na šesti erzetách. "Potřetí jsme letos skončili druzí a před zbývajícími závody to pro nás vypadá slibně," začíná si Loeb brousit zuby na titul.

I když Japonsko hostilo rallyeovou elitu poprvé v historii, dokázali se jezdci s neznámou tratí vypořádat. Ze špičky nedokončil soutěž pouze Belgičan Francois Duval s fordem, který na začátku třetí etapy vyjel ze silnice.

Šampionátu dominuje Loeb, jenž vyhrál pět letošních rallye, za ním je ale boj vyrovnaný. Druhého Solberga dělí od pátého Fina Marcuse Grönholma jen sedm bodů.

Dvanáctá ze šestnácti soutěží mistrovství světa se pojede za dva týdny ve Velké Británii, kde se představí i posádky týmu Škoda Motorsport.

Japonská rallye - konečné výsledky
1.Solberg (Nor./Subaru)3:43:50,6
2.Loeb (Fr./Citroën)+ 1:13,3
3.Märtin (Est./Ford)+1:43,3
4.Grönholm (Fin./Peugeot)+2:17,9
5.Sainz (Šp./Citroën)+2:31,0
6.Rovanperä (Fin./Peugeot)+7:26,2
7.Hirvonen (Fin./Subaru)+9:06,5
8.Warmbold (Něm./Ford)+18:14,7
9.Arai (Jap./Subaru)+18:15,4
10.Kamada (Jap./Subaru)+21:51,2
Průběžný stav MS po jedenácti soutěžích:
1.Loeb84
2.Solberg54
3.Märtin53
4.Sainz50
5.Grönholm47
6.Duval (Bel./Ford)39
...14.Paasonen (Fin./Škoda) a Gardemeister (Fin./Škoda)3
Pohár konstruktérů:
1.Citroën137
2.Ford102
3.Subaru79
4.Peugeot73

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články