Hlavní obsah

Solberg chce v Británii ukořistit třetí výhru v řadě

PRAHA

Úřadující mistr světa Petter Solberg bude na nadcházející Britské rallye útočit na třetí výhru za sebou. Zopakovat dva týdny starý triumf z Japonska by pro něj navíc znamenalo uchování šance na obhajobu titulu. Pět soutěží před koncem mistrovství světa totiž ztrácí na vedoucího muže průběžného pořadí Sébastiena Loeba z Francie propastných 30 bodů.

Foto: Subaru

Petter Solberg se subaru na trati Turecké rallye.

Článek

"V Japonsku se nám opravdu dařilo. Nebylo jednoduché tam závodit, ale všechno se nám povedlo a vítězství bylo výborné. Nyní se ale dívám vpřed a připravuji se na Britskou rallye," uvedl devětadvacetiletý Solberg v oficiální tiskové zprávě týmu.

Stejně jako ostatní jezdci se však bude muset vyrovnat se změnou podmínek. Doposud se totiž v okolí velšského Cardiffu závodilo v listopadu a dá se očekávat, že místo tradičního chladného, deštivého a zamračeného počasí budou nyní podmínky příjemnější.

Norský šampión si z toho ale těžkou hlavu nedělá. "Je mi jedno, jestli bude sucho, nebo mokro. Je to nejlepší rallye na světě a moje nejoblíbenější," řekl tovární jezdec Subaru.

Loeb se bojí loterie s pneumatikami

Loeb, Solbergův hlavní sok v boji o titul, si je vědom svého náskoku, přesto nechce ponechat nic náhodě a v Británii uspět. Jeho sebevědomí posiluje i výsledek z loňska, kdy v úvodu vedl, poté však dostal od vedení týmu pokyn, aby zpomalil, dojel do cíle a zajistil Citroënu prvenství v soutěži značek.

"Možná měl Petter navrch i proto, že já jsem nebyl v úplně ideálním psychickém rozpoložení. V ranních pátečních vložkách jsem měl chvíle, kdy jsem si říkal, že jsem byl příliš rychlý. Později mě další podobné situace přiměly trochu ubrat," řekl Loeb.

Letos však bude vše jinak, alespoň si to třicetiletý Francouz přeje. "Chci předvést to, co minulý rok. To, že mohu být konkurenceschopný i na tomto typu rychlostních zkoušek," řekl Loeb. Trochu se však obává loterie při volbě pneumatik, jejichž počet mají všechny týmy limitovaný.

Na startu tentokrát nebudou chybět ani tři vozy mladoboleslavského Škoda Motorsport týmu. Vedle stálé finsko- německé dvojice Toni Gardemeister, Armin Schwarz se představí i další Fin Jani Paasonen. Právě devětadvacetiletý jezdec se ve své vlasti postaral o zatím nejlepší výsledek Fabie WRC v historii, když v devátém dílu MS skončil šestý. [více o startu týmu Škoda Motorsport]

Britská rallye bude v Cardiffu zahájena ve čtvrtek diváckou supererzetou. V následujících třech dnech čeká na jezdce 19 rychlostních zkoušek o souhrnné délce 397,61 km. Vítězná posádka bude známa v neděli kolem 16. hodiny.

Průběžný stav MS (po 11 z 16 soutěží)
1. Loeb (Fr./Citroën)84 b.
2. Solberg (Nor./Subaru)54
3. Märtin (Est./Ford)53
4. Sainz (Šp./Citroën)50
5. Grönholm (Fin./Peugeot)47
6. Duval (Belg./Ford)39
7. Hirvonen (Fin./Subaru)21
8. Rovanperä (Fin./Peugeot)17
9. Tuohino (Fin./Ford)16
10. Loix (Bel./Peugeot)7
...
14. Paasonen (Fin./Škoda)3
Gardemeister (Fin./Škoda).
Pohár konstruktérů
1. Citroën137
2. Ford102
3. Subaru79
4. Peugeot73
5. Mitsubishi17

Reklama

Související témata: